Beasts of War DLC

Februárban jelent meg a Beasts of War nevet viselő DLC, amely az első egységcsomag a játék történetében. A csomag pikantériája, hogy csak olyan egységeket kapunk, amelyek valamilyen módon köthetők az állatokhoz (méhek, kígyók, skorpiók, tevék, elefántok és sok minden más - a leírásból megismerhetjük). Annak ellenére, hogy legtöbbjük nem fog csataeldöntő erővé válni, mégis hasznosak lehetnek jó irányítás alatt. Akinek pedig az esztétika is számít, az is örülhet, hogy seregét egzotikus bestiákkal teheti még változatosabbá. Nézzük tehát milyen egységeket kapunk:

Mercenary Syrian Armoured Elephants
Már Nagy Sándor katonái is szembetalálkoztak az ókor tankjaival. Később pedig a hellenisztikus államok is beépítették haderejükbe a harci elefántokat. Az alapjátékban keleten több nép is tud harci elefánt egységeket kiképezni, azonban zsoldosként eddig a mindenféle védőfelszerelés nélküli ormányosokat bérelhettünk csak fel. Nevéből is következik, hogy ezt az egységet Szíriában tudjuk csak elérni. Tulajdonságaiban teljesen megegyezik a szeleukidák által képezhető páncélozott elefánt egységgel, azonban a skinje véleményem szerint szebb. Elképesztően drága a fenntartásuk, ezért csak erős birodalmak engedhetik meg maguknak, hogy bevethessék ezeket a szörnyeket. A hatalmas költségek azonban eltörpülnek annak fényében, hogy mekkora pusztítást is tudnak végezni az ellenfél soraiban. Összességében a DLC egyetlen olyan egységéről van szó, amely tényleg csatákat képes eldönteni, ha jól használjuk.

Scorpion Pot Ballista
Hatra városának ostroma során a védők skorpiókkal töltött edényeket lőttek a támadó rómaiak soraiba (igen!). A várost sikerült megvédeni, valószínűleg nem az
ízeltlábúaké volt a siker nagyja. A DLC-ben több hajítógép egység is szerepel, amelyek közt a fő különbséget az adja, hogy mi a „töltelék” a lövedékekben. Összességében elmondható, hogy igen nagy pusztítást képes végezni és az ellenfél morálját is erősen rontja, de azért a klasszikus heavy onager, vagy ballista helyettesítésére nem alkalmas. Viszont, ha az ellenfelünket leginkább tisztes távolságból szeretnénk elpusztítani, érdemes alkalmazni ezt a fegyvert is akár. Pontusz és Parthia építheti meg ezt a ballisztát.

Snake Pot Ballista
A kígyók ellenfélre hajításának leghíresebb alkalmazása Hannibal Barcashoz köthető, aki a pergamoni flotta körében keltett igencsak nagy zűrzavart meglepő taktikájával. A Scorpion Pot Ballistával teljes mértékben megegyeznek a tulajdonságai ennek az „ostromeszköznek” is. Csak Karthágó rendelkezik az egységgel.

Beehive Onager
A görög világban fontos szerepet töltött be a méhtartás mind gazdasági, mind kulturális-vallási szempontból. A leleményes hellének egyik kedvenc időtöltésük a háború során is hasznát vették a rovaroknak. Ennek köszönhetően a keleti hellenisztikus birodalmak kivételével az összes görög állammal, illetve Rómával játszva képezhetjük ezt az egységet. A missile damage alacsonyabb, mint a Snake, illetve Scorpion Pot Ballista esetén, ez a csatatéren is meglátszik. Leginkább morálcsökkentésre alkalmas, ez kérdésessé is teszi hasznosságát, mivel lehet érdemes inkább az effektív pusztító távolsági egységekkel morált rombolni…

Camel Cataphracts
A pártusoknak eddig sem volt hiányuk nehézlovasságból, de most kaptak még egy páncélozott tevés egységet is. A katafraktok nem a sebességükről híresek, a tevék talán még lassabbak is, de van egy bónusza, amivel a lovak nem rendelkeznek, bűzüket ki nem állhatják a paripák. Összességében egy erős egységet kapunk, amely véleményem szerint az elefánt zsoldossal mérkőzik a legjobb címéért a DLC bestiái között.

Celtic Warhounds
A gallok után, most végre briton frakciók is kaptak harci kutyákat, amelyek igen hasznosak lehetnek a félmeztelen barbár törzsek elleni harcok során. Funkciójuk ugyanaz lesz, mint az eddig is szereplő kutyás egységeknek. Legjobban valószínűleg az előcsatározók, illetve a megtört csapatok ellen fognak teljesíteni.

Molossian Dogs
Epeirosz a méhkaptárokat dobáló balliszta mellé kapott egy valószínűleg sokkal sokoldalúbb harcikutya egységet is. Véleményem szerint az előző Rome rész kissé vérszegény görög frakciója után, Epeirosz a többszöri egység tuningnak köszönhetően igen változatos, vonzó frakcióvá vált. A görög kutyák nem meglepő módon ugyanazokban jeleskednek, mint briton társaik.

+ INFÓ:
10-es patch bónuszai a Beasts of War DLC birtoklóinak. A nemrég megjelent foltozás azon kívül, hogy némi balansz változtatást eszközöl a DLC bestiáin, 3 új egységet is ad a játékhoz, ezek az alábbiak.

Wolf Warriors
A szvébek képezhetik, míg a többi nép zsoldosként felbérelheti a vad farkasharcosokat. A farkas fontos szerepet töltött be az északi népek életében, illetve a germán mitológia jelentős szereplője is egyben. Az egység gyakorlatilag megkapta a berserker skinjét, ezentúl a germán gombaevő gyilkológépek medvebőrben rohangálnak a csatatéren. A farkas harcosok erős közelharci, elit egységek, jelenlétűk az ellenfélben félelmet keltenek, tovább erősítve az eddig sem gyenge a germán gyalogságot.

Nubian Leopard Warriors
Az egyiptomiak nem csak háborúztak, hanem alkalmazták is a félelmetes núbiai harcosokat. Ezek a leopárd bőrrel borított pajzzsal háborúba vonuló harcosok felbérelhetők lesznek Egyiptom és Aethiopia provinciáiban. Eddig nem igazán volt a Meditaerraneum keleti részén erős zsoldos dárdás egység, szerencsére a leopárd harcosok mellett elbújhatnak a zsoldos sábai, vagy keleti harcosok, és az egységet már-már a zsoldos hoplitákkal lehet egy szinten említeni.

Sobek Cultists
Szobek a krokodilfejű isten tisztelete az Óbirodalomtól kezdve a Ptolemaiszok uralkodása idején jelen volt, sőt később univerzális isten szereppel is felruházták. Harcos papjai képezhetők mostantól az Ptolemaidákkal játszva. Erős közelharci egység, amely félelmet kelt az ellenfél katonáinak szívében.

Szerző: TommyBahama
Lektorálta: DAR
 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 451 vendég böngészi