Total War Online - Magyarország | Fórum
http://twonline.hu/forum/

TW Attila: Nyugat-római birodalom
http://twonline.hu/forum/viewtopic.php?f=133&t=1619
Oldal: 1 / 3

Szerző:  DAR [ 2015.02.18. 19:46 ]
Hozzászólás témája:  TW Attila: Nyugat-római birodalom

Nyugat-római birodalom

CIKK: http://www.twonline.hu/component/conten ... e/972.html

Szerző:  Zsolti1967 [ 2015.02.18. 21:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Holnap hozzák nekem is, és újra nekiállok megmenteni a Nyugati Birodalmat. :) Már alig várom....

Szerző:  DAR [ 2015.02.19. 05:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Hasonló ambíciókkal kezdek neki én is (amint lesz időm) :) Kíváncsian várom a tapasztalatokat, amint elégséges információ gyűlik, szeretnék egy cikket is írni.

Szerző:  Tamas174159 [ 2015.03.11. 13:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Róma örök...

Sziasztok, új vagyok a fórumon, de régi TW rajongó. Az ókori verziókban mindig a (Nyugat) Római Birodalomat igyekszem győzelemre vezetni. Hát most nem egyszerű... Ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek a stratégiámat, hátha másnak segít.

Általában legendary vagy very hardon játszom, most is az utóbbival kezdtem, de hamar rájöttem, hogy ehhez még edzeni kell. Többször is újraindítottam a játékot, de a 4-5 körre mindig hadatüzent valami semmi kis állam keletről. Ez önmagában nem lett volna baj, de a mivel a Kelet-Római Birodalommal állt szövetségben, azok is követték. Szóval lejjebb vettem a nehézséget, és hardon vágtam neki a küldetésnek.

Az első körben rögtön elküldtem a légiók 3/4-ét, amivel sikerült lélegzetvételhez jutnom a gazdaság terén. A települések lerombolása (elhagyása) rövid távon nagy haszonnal járhat, de mégsem feltétlen jó taktika, mivel egyrészt brutálisan csökkenti a publik order-t, másrészt meglepően sokáig lehet megvédeni őket. Itt jön a játék legfontos szabály, azaz minden városvédő csatát le kell játszani. Hihetetlen túlerők ellen lehet megvédeni a városokat, főleg az elején. Ha sikerül az ellenséges hadvezért megölni, 1-2 jól elhelyezett gyalogság testudo formációban bármennyi sereget megállít. Ez főleg a tengerről támadóknál egyszerű, a hadihajókkal irány a tábornok, hiába száll partra a maradék 19+ egység, már a megfutamodás szélén vannak, ha a parancsnok meghalt.

Szóval, bár hadsereget nem hagytam az északi és keleti területen (Britannai, Gallia északi része, és a Balkán), elég sokáig sikerült megtartani a városokat, amelyek így termelték az adót. Az erőket Itália, Hispánia és Afrika megvédésére koncentráltam. Mivel az éghajlatváltozás brutális következményekkel jár, ezért a túlélés jelentik a jó termőföldek. Szerencsésen sikerült a Vandálokat és a Suebi-ket letelepíteni a germán határvidékre, még házassággal is erősítettem a kapcsolatot. Így egyrészt két potenciális ellenségtől megszabadultam, másrészt jó ütközőállomak jöttek létre.

Afrikában érdemes az elején nagyon aktívnak lenni, a következő taktikát alkalmaztam: hamar háborút provokálni, majd míg az egy (két) területtel rendelkező állam fő seregével elindult ostromra, egy kis sereggel elfoglalni gyorsan a városát és leigázni őket (subjugate). Így nem kell megütközni a főseregével (ami egyébként legyőzne), és értékes kereskedelmi partnert nyerhetünk.

Gazdasági szempontból rögtön az első körökben érdemes megkezdeni a két aranybánya fejlesztését (gallia és hispánia), ezek nagyon sokat segítenek a korai szakaszban, mindenképp meg kell védeni őket. Fejlesztések tekintetében én inkább a katonaiakat részesítettem előnyben, hogy a manuálisan megvívott csatákban könnyebb dolgom legyen. Persze nem szabad a civilt sem elhanyagolni, főleg az élelmiszerhez köthetőket. Egyetlen katonai központot alakítottam ki (azaz a katonai épületeket mindenhol máshol lebontottam), Itália északi részén. Ez persze kényelmetlen volt a későbbiekben, mert új sereget csak egy régióban lehetett fejleszteni, de gazdaságilag és az élelem szempontjából megérte. Ami még nagyon fontos, hogy Venetia Itália és a nyugati rész kapuja, itt minden várost (kiemelten Aquileia-t) érdemes nagyon megerősíteni, a hunok ellen élet-halál kérdése.

30-40 kör után a következőképp nézett ki a helyzet. Afrikában egy rendfenntartó légió volt (4 alapegységgel), és két leigázott állam. 2-3 körönként volt lázadás, de ezt könnyen levertem. Hispániában két rendfenntartó egység. Itt egyszerűen nem törődtem egyáltalán a közrenddel, hanem csak az élelem és gazdaságot erősítő épületeket építettem (meg tisztaságot, mivel a járvány rosszat tesz a gazdaságnak). Körönként volt lázadás, elég unalmas állandóan leverni (simán megy auto-battlevel), de megéri, nem beszélve, hogy a légiók és a tábornokok rendkívül gyorsan fejlődnek. Itáliában, illetve a dél gall területeken jó közbiztonság volt. Itt nem tehettem meg, hogy állandóan a lázadók ellen vonuljak, mivel folyamatosak voltak az ellenséges betörések. A balkán eddigre teljesen elveszett, részben volt lázadókkal, részben lerombolt településekkel volt tele. Britannia, Germánia és Gallia északi részén is ellenséges frakciók voltak, a brit és észak-germán csapatok állandóan támadtak. Három majdnem teljesen feltöltött hadi légióval védekeztem, eggyel Itália északi részében, egyel kelet-galliában, és egy észak-hispánia és nyugat gallia körött háborúzott a brit csapatokkal. Ugyanakkor a gazdasági helyzet teljesen stabil volt, évi 4000-5000-es bevétellel, és a legrosszabb évszakokban is 500 étel volt (ez soknak tűnik, de később fontos lesz).

A következő időszak az északi királyságok elleni háborúról szólt. Felállítottam még egy, gyengébb feltöltöttségű légiót, aki kiváltotta a kelet-galliait, és így két légióval felmentem északra, visszafoglalva és galliát, majd britannia egy részét. A brit királyságokat szintén leigáztam (subjugate). Jobb lett volna kiírtani őket, de akkor az összes, a térkép egész más részein lévő seregeit is állandóan kergetni kellett volna. Itt is kulcsfontosságú volt a csaták manuális lejátszása, sok esetben nagy túlerő ellen lehetett győzni jó taktikával. 415-420-ra nagyjából visszaálltak a birodalom kezdeti határai, kivéve az Itáliától keletre eső területeket. Ekkora a hunok már nagyon aktívak voltak, de szerencsére (talán a megerősített itáliai határvidék miatt), nem támadtak meg, bár néha bejöttek a területemre. Viszont a Kelet-Római Birodalom hihetetlenül meggyengült, északról a hunok támadták, a keleti területeit szinte teljesen elveszítette a Sassanidák miatt, Egyiptom és környéke pedig fellázadt. Bár minden körben kérte, de nem indítottam háborút egy ellensége ellen sem. 9000-10000-es bevételem volt, tartva az 500-as étel szintet, és összesen 2 kis állammal álltam háborúban, és 5 teljesen feltöltött expedíciós légióm volt, 5 rendfenntartóval (5-6 gyenge egységgel).

Itt volt egy érdekes közjáték: kaptam egy hadüzenetet valami semmi kis keleti frakciótól, mire az összes(!) kliens államom hadat üzent nekem, azok is, akiknél 0 felett volt a kapcsolat. Szóval több, mint 10 kör azzal telt, hogy a már egyszer legyőzött frakciókat újra legyőzzem. Szerencsére viszonylag gyengék voltak, és egy helyen voltak a hadseregeik, így egyszerűen kiirtottam őket, elfoglalva/lerombolva a településeket. Közben Afrikában elfoglaltam az egyiptomi területeket a lázadóktól, illetve új szövetségeket is tudtam kötni. Nagyon fontos a hosszú távú kereskedelmi szövetség, mivel rengeteg tiszta hasznot hoz (+10000 évente).
Viszonylagos nyugalom közepett érkezett meg Attila az észak itáliai határra. Ezt hittem, hogy meglepetés már nem érhet, 3 teljes légióm volt a közelben, elit egységekkel feltöltve, de mikor kimerészkedtem, 6! hun hadsereg várt, olyan lovassággal, hogy esélyem sem volt nyílt csatában. Megkezdődött a furcsa háború, a hunok nem támadták a maximálisra megerősített, fallal körülvett, helyőrséggel és légiókkal védett városaimat (most már bármely város 4-es szintre fejlesztve lehet falunk), én meg nem tudtam kiállni nyílt csatára. Ment a kémek harca, volt, hogy körönként kellett új tábornokot kinevezni egy hadsereghez. A déli részeket és Afrikát egy erős flotta védte, arra nem is próbálkoztak. Időnként egy-egy hun horda elszakadt, azt le tudtam győzni, de alapvetően teljes patthelyzet volt. Végül egy, a játék eleje óta vegetáló frakció oldotta meg a helyzetet, két hadsereggel hátba támadta a hun főerőt, amely Aquileia előtt fosztogatott, és 3 légió, meg a helyőrség elég volt a győzelemhez. Azonban, hiába pusztítottam el Attila hadseregét, ő nem halt meg, néhány kör múlva a legnagyobb meglepetésemre a hunok visszatértek. Közben még két hordát (korábbi határvédő szövetségeseim, akiket a hunok elűztek ismét) még legyőztem, hogy ne kóboroljanak a birodalomban (most már nem volt szükség rájuk). A visszatérő hunokat több véres csatában sikerült legyőzni, immár 4 teljesen felszerelt légióval, ekkor meghalt Attila is, és eltűntek teljesen.

Európában ekkora rajtam kívül 1 kis alávetett nemzet élt, igaz az itália-germánai vonaltól keletre eső területek gyakorlatilag teljesen el vannak pusztítva, részben a hunoktól, részben a római büntetőexpedícióktól (alapszabály, hogy a gazdaságosan nem megtartható területeket lerombolom, hogy ne kelljen új frakcióval háborúznom).

Jelenleg 439-nél tartok (minor victory már megvolt), hadban állva a Sassanida birodalommal, és a számtalan csatlós államával, tehát tulajdonképpen az egész kelettel. A földközi tengert visszafoglaltam, illetve szövetséges államok vannak (például a 4 régióval rendelkező, gyenge Kelet-Róma). Visszaállítottam a görög-római pogányságot, mint államvallást a birodalomban (bug: a szárazföldi légiók ezek után sokszor a „Fleet reporting” szöveggel jelentkeznek), a császári család befolyása 50 % körüli. Innen nagy meglepetésre nem számítok, a Sassanida fő seregek legyőzve, más erős hatalom nincs, a gazdaság (évi +15000) és az élelem rendben. De meglátjuk… Ha sikerül elérni a Divine Victory-t, megpróbálom very hardon, vagy legendary-n.

Na aki idáig elolvasta, gratuláció, összefoglalva itt vannak a tippjeim, hogyan mentsük meg a Nyugat-Római Birodalmat:
- Elején kritikus a pénz. Légiók nagy részét rögtön elbocsájtani, manuális város-védőcsatákkal lassítani a barbárok térnyerését,
- Afrikát gyorsan pacifikálni,
- Letelepíteni a megtarthatatlan határvidékre a hordákat (gift region),
- Koncentrált területen (nálam hispánia, britannia, afrika egy része) public ordert figyelmen kívül hagyni, mindent a gazdaságra és az ételre, 1-2 rendfenntartó légió harcol minden körben,
- Étel mindennél fontosabb, az éghajlatváltozások brutálisak, 500-800 étel tűnik el a semmibe, állattenyésztésre és halászatra kell koncentrálni,
- Itáliai északi kapuját maximumra megerősíteni,
- Tábornokokat megfelelő hivatalokra jelölni (sokat csökkenthet a hadseredfenntartáson),
- Lehetőség szerint manuális csaták, minden áron megölni az ellenséges hadvezért.
SPQR

Szerző:  Onkyo [ 2015.03.11. 16:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Köszi Tamás, szuper és nagyon tanulságos riport volt! :mrgreen:

Szerző:  II.Bocskai [ 2015.03.11. 21:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Tamas, nagyon jó stratégosznak tűnsz, OMChez lenne kedved? 8-) :D

Szerző:  DAR [ 2015.03.16. 06:48 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Tamas174159 írta:
Légiók nagy részét rögtön elbocsájtani,

A magam részről írni fogok egy cikket a WRE-ről amint az időm engedi, legnehezebb fokozaton játszom (8. körben vagyok és már 40 óra játékom van benne), ezzel a pontoddal nem értek egyet, - én úgy látom (jelen körülmények között), hogy a pénzügyi helyzeted a hadseregfenntartás nélkül is kritikus (tény h ez adja a legnagyobb tételt az államháztartásban), de ha leszerelsz, attól még ugyanúgy becsődölsz előbb utóbb (egyéb tényezők; - tartományvesztés, kereskedelem, fosztogatások, stb. miatt), a hadsereg viszont olyan "ingatlan" amit nem tűnik el (legalábbis nem olyan gyorsan, gondolok itt az éhezésre, vagy ha becsődölsz), de ha leszerelsz akkor nem tudsz új egységeket rekrutálni (ha közbe csődben vagy).

Szerző:  DAR [ 2015.04.11. 14:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Íme a cikk: http://twonline.hu/component/content/article/972.html

Kép

Kommenteket, észrevételek, javításokat, pontosításokat ide várom. Kellemes időtöltést!

Szerző:  II.Bocskai [ 2015.04.11. 21:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

tényleg végig kell csövelni az összes semleges, barátságos népet egy kis aranyért, az nélkül nem hozható a kampány? :o :P

Szerző:  DAR [ 2015.04.12. 10:21 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Nem kell, de összességében szerintem (eddig), 4-5000 aranyat (ajándékként) kértem el! (Az azért nem kevés) - a tendencia pedig változó:
Eleinte minden körben tudtam kérni valakitől (v. valakiktől), országonként min. 300-at (3-4 ország esetén ez már ~1000/kör!), aztán egyre kevésbé voltak hajlandóak adni, volt olyan kör h senki nem adott, egy idő után ez is "kiürül", de amíg adnak, addig érdemes kérni, mostanában már csak 2-3 körönként max. 1 állam ad (az is 300-at), de végigpróbálom mindig (retorzióval nem jár).

UI.: semlegeseket nem lehet, csak a kifejezetten barátiakat (eleinte Kelet-róma sem ad, velük is fel kell tornászni a viszonyt jó 100-200 pont fölé h már szépen szóljanak hozzád) :)

Szerző:  Sakkay [ 2015.04.14. 06:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

405-ben vagyok-kelet Rómával már nyertem-nagyon élvezem ez is. Én ezt a kéregetés dolgot nem csináltam :D , mert elég végignyomni a körönkénti 2-3 lázadó sereg leverését, bár már ez is alakul.. megtudtam tartani Britanniát, vagy inkább vissza- foglalni(1 területem maradt), és úgy egyáltalán a határaimat, csak egy két helyen égették fel a betörő barbárok. A komoly cikkeket direkt nem olvasom el, mert kíváncsi vagyok mire megyek így. Az eleje nagyon-nagyon nehéz. Most elég stabilnak tűnik, de nem mondok semmit, mert a k-Rómait is majdnem elbuktam a közepén, alig bírtam visszajönni ;)

Szerző:  DAR [ 2015.04.15. 05:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom

Ha lesz kedved, olvasd el amit írtam - aztán vitassuk meg, kíváncsi vagyok a te álláspontodra :)
Én területet csak Pannoniát vesztettem el fokozatosan, de ugyanakkor nyertem Afrikába 2őt, illetve szereztem vagy 4-5 alávetett népet ;)

Szerző:  DAR [ 2015.04.20. 19:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Volt aki végigolvasta az írásomat? :)

Szerző:  owein [ 2015.04.20. 20:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

DAR írta:
Volt aki végigolvasta az írásomat? :)

Én elolvastam, rávettél hogy újra kezdjem a nyugat római kampányt, (előszőr nem tudtam hogy város elhagyás leviszi közrendet a többi provincába is) Az aranybánya fejlesztés tényleg hasznos, (397ben vagyok és körönként 5000 arany a bevételem :mrgreen: ) Most a betegségek okozzák a legtöbb fejfájást, probálom a sanitation feljebb tolni a szenyezésnél, de amelyik városban kitört a járvány annak már mindegy (Romába már 6 kör óta tart).
Írtad hogy szabadítsuk fel Britanniába Keltákat, hát nekem ez nem sikerült: pár körrel miután fölszabadítottam a Pikteket fellázadtak ellenem másodszorra viszont már fölégettem őket.
A keleti határnál vannak a legnagyobb harcok, de eddig csak Savariát veszittem el, viszont már jó pár településemet kifosztották.
A bevezetőnél ajánlottál ezt a kort feldolgozó filmeket, én kiegésziteném néhány jó könyvvel: Passuth László: Ravennába temették Rómát (nagy szeretem :) ), David Gibbins: Attila kardja (a játék mellé jelent meg egész jó)

Szerző:  DAR [ 2015.04.20. 20:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Milyen fokozaton játszol és milyen adókulccsal? :)
(Mert én már az ötven valahanyadik körben járok, vh-vh és mindig 2/5 esetleg 3/5 adókulcsban adóztatok, és az 5000-et még nem értem el - 4/5-ön elérné, de az káros).

Szerző:  owein [ 2015.04.21. 15:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Normal nehézségen, valamint normal adószintel játszok. Valószínűleg azért kapok ennyit mert még nem képeztem sok új egységet, meg az africai és a hispániai légiokban le is szereltem párat, meg zsoldosokat se tartok. Tervezek kiképezni egy újabb légiót hogy leszámoljak az Alánokkal, akkor majd visszaesik a bevétel valószínűleg.

Szerző:  DAR [ 2015.04.21. 15:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Próbáld ki vh-n; 0-1500 arany közötti összegből fogsz gazdálkodni körönként, és a feladatok megoldására ennél kevesebb erőd lesz ;) (58. körben vagyok, normál adószint mellett 3100 a bevételem, de van amikor 0-ra esik le).
A Vh fokozat miatt eleve "büntetést" kapsz, meg egy sor nehezítés van benne (pl. közrendet -4-el rontja, nyilván agresszívebb az AI, stb.).

Szerző:  Sakkay [ 2015.04.24. 19:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

427-ben vagyok-vagy akörül, volt már 10000 fölött az adóm, normál adózáson. (vh-vh fokozat) Iszonyatosan jó a game, már háromszor volt olyan krízis-gazdasági és katonai egyben-amiből alig bírtam kijönni. De most az egész nyugat az enyém, stabil a közrend, nincsenek hordák sem, a Hunok péppé verve. Volt egy csatám 4 hun sereg egyben támadott, és ezt pár kör után még egyszer. Árgus szemekkel figyelek, honnan jön a következő válság. :lol:

Szerző:  DAR [ 2015.04.24. 20:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Akkor vmit jobban csinálsz, mesélj! :) (bár én még csak 410 körül vagyok)...

Szerző:  Sakkay [ 2015.04.26. 19:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Nyugat-római birodalom - Az igazi kihívás, csak profikna

Először is nagyon jó a közrend-persze a korhoz képest, így-szerintem-a városok egy idő után jóval komolyabban fejlődnek. Van olyan városom ami 3000 fölött adózik nettó!De az első 5 akörül van. A jobb fenti menüben meg tudjátok nézni a városok adózását. A másik, hogy mivel minden korszakváltásnál brutálisan elfogy a kaja, mindig komoly tartalékokat (+4-500)hagytam. De az utolsó váltás még így is lehúzott télen, (elég komolyan s**r volt a helyzet 3 évig)és rájöttem, az egész rendszerem borulna, ha még jobban fejleszteném a kaját'...ekkor átálltam a komolyabb gazdaságok fejlesztésére olajfa bor stb, mert magas szinten brutál pénz mellett komoly kaját is hoznak. Csak 7-9000 az ár. De hosszútávon megérte, mert ezen esetben alig növekszik a betegség'. JA, és egy idő után, aki bejött a határon belül randalírozni, annak levágtam a fejét. Persze ez nem ilyen egyszerű, de ha eléggé erősnek érzed már a birodalmat érdemes bevállalni, mivel volt, hogy 4-5000!!!pénzt nyeltek el a hunok körönként.

Oldal: 1 / 3 Időzóna: UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/