Magyarok krónikája II. rész

II. rész

Az Orosz háború

1136. Ulászló elindult hogy megtámadja az Oroszokat 1200 fős seregével. A tél egyre hidegebbnek bizonyult, ahogy haladtak egyre beljebb az Orosz birodalomba. Nagyobb csatákra nem került sor csak néhány portyázó orosz brigád támadta meg a sereget kis sikerrel. Mialatt Iasi Mellett mentek el addig az Oroszok bevették Smolenks-et és Ryazan-t. Egyre nagyobb méreteket ölt az Orosz Birodalom, ami Ulászlót egyre jobban nyugtalanítja.

1138 telére a Magyar Hadsereg elérte Kiev-et. A Nagy Tanács úgy gondolta, hogy ha beveszik Kiev-et akkor az emberek, megtelnek önbizalommal, és hatalmas erővel tudják megtámadni az Oroszokat. Így hát vártak egy telet és nyáron megostromolták a Várost.

1139 nyara, 1100 emberrel Ulászló megtámadta Kiev-et. Ulászló úgy gondolta 800 ember nem lesz nagy gond a hatalmas Magyar hadseregnek. Tévedett amint a kővető gépek betörték a kaput és a falat 300 Pavise Lándzsás rohant be. De a Lázadó kapitány okosan fel küldött 200 ilyászt a falra közben 200 Kievi Lándzsást neki küldtek a magyar lándzsásoknak. Vad harc kezdődött a magyarok nem bírtak betörni a falon belül, mert a Kievi katonák nagyon elszántan védték a falat. Már legalább 150 magyar elesett mikor Ulászló úgy gondolta, hogy ideje bevetni a Lovagokat, bár nem éppen a lándzsások ellen kellene bevetni de, mégis fel kell morzsolni a lándzsásokat, hogy elfoglalják a falat. A lovagok beváltak minden Kievi lándzsást felmorzsoltak. Ulászló beküldte az egész sereget az ilyászok kivételével a falakon belülre, hogy teljes támadást tudjon indítani a város központja felé. A Kievi sereg már csak 400 parasztból állt mivel az ilyászokat elfogták. 800 emberrel megtámadta a 400 parasztot a csata kimenetele nem volt kétséges a központért vívott harcban alig 10 ember esett el. Igaza volt a Tanácsnak a Hadsereg önbizalma megnőtt, a moráljuk hatalmas lett.

1140-ben a hadsereg mulatozott mivel Ulászló nem akart egyelőre támadni, amiatt hogy hallotta, Moszkva térségében egy nagyobb Brigád fejlődött, amire az Oroszok hadsereget gyűjtenek, ’’és mire elindulnak akkorra a Magyarok is, elindulnak és mire az Oroszok, győznek a lázadók felett addigra a Magyarok, győznek az Oroszok felett’’ Mondta egy mulatságon Ulászló, aki már a 25. évét éli. Igaza is lett az Oroszok ki küldték az egész hadseregüket a lázadás leverésére. Ezt a Magyarok ki is használták, 1000-es sereggel elindultak a Magyarok hogy bevegyék Smolenks kis várát, amit 400 Orosz Katona védett.

1143-ra értek a vár alá és azonnal támadást intéztek a Magyarok, de az Orosz haderő nem akart kiállni a Magyar hadsereg ellen ezért megadták magukat és Smolenks harc nélkül magyar kézbe került. Egyre közelebb jut Ulászló a célhoz és az elismeréshez. A hírnök levelet hozott: Az Oroszok vereséget szenvedtek a brigádtól. Bár a brigád feloszlott de a Cár örököse elesett a harcban. Az Orosz hadsereg meggyengült és sok év alatt tudott volna felállítani egy újabb hadsereget a Cár. Eljött az idő a Magyarok elindultak Moszkva felé, csakhogy a cár kivonta egységeit a városaiból és ő maga állt az élükre. Egyedül utolsó fiát hagyta a fővárosban, hogy maradjon néhány egység ott is. 1300 ember élén az Orosz cár elindult a Magyar hadsereg irányába katonái páncéltalanok voltak 1-2 lovas osztag kivételével, fegyvereik elavultak voltak íjászaik nem sok csatát láttak de ez nem zavarta őket, a hazájukért harcoltak és a hazájukért bármit megtesz az ember, ezt Ulászló is tudta és épp ezért kellett buzdítani az embereket minden éjjel lefekvés előtt. Csakhogy Ulászló azt is látta és tudta, hogy még nagy akarat-erővel se tudnák legyőzni a magyar hadsereget, mivel túlságosan jól képzettek voltak, ahhoz hogy veszítsenek.

1146 a Magyar hadsereg és az Orosz hadsereg találkoztak egy Moszkvától nyugatra levő kis falucskánál, ahol az Oroszok már felvették a védő állásaikat. A felállás így nézett ki az Orosz oldalon: 500 lándzsás legelöl áll utánuk következik 300 favágó, 300 Ilyász és a legutolsó sorban 150 lovag és maga a cár és testőrsége. A Magyar oldalon ezzel szemben erős felállás volt: 300 Pavise lándzsás, 300 gyalog lovag, 200 Pavise Ilyász, 4 kővető gép 100 emberrel, 50 lovag és maga Ulászló és testőrsége. Reggel 9 órára már felsorakozott mindkét sereg de 2 órával később még mindig nem támadott egyik oldal sem. Ulászló kitervelt valamit: amikor a lándzsások támadást indítanak és elterelik a figyelmet a lovagok, és maga Ulászló a sereg mögé kerül és letámadja a cárt és a csata, egyből eldől.

1146-Május 14. 12:00 A Magyar hadsereg a teljes fronton támadást indított. A terv bevált a lándzsások lekötötték az egész hadsereg figyelmét, azonban nagyon sokan estek el és ezért a gyalog lovagok is támadtak, közbe az ilyászok nyilazták a hátsó sorokat Ulászló megkerülte az egész csatát, miközben már az egész Orosz hadsereg a Front vonalon harcolt kivéve a cárt. Épp erre vártak a Magyarok, Ulászló egy hatalmas rohammal rátámadt a Cárra és nem kellett hozzá néhány perc és a cár elesett. Amint az egyik Magyar katona felmutatta a cár fejét az Orosz katonák futásnak eredtek de, a Magyarok nem kegyelmeztek és mindenkit lekaszaboltak.

1147-re A Magyarok Moszkva alá értek az Oroszok utolsó védett városához 400 embere volt a városban az Újonnan választott cárnak, aki az utolsó fiú volt az Orosz családban. 340 lándzsás és 60 ilyász volt a városban. A Magyarok 800 emberrel vonultak a vár alá de először beküldtek egy diplomatát, hogy kérdezze meg a cárt feladja-e a várost harc nélkül vagy itt halnak meg mind. A cár inkább meghal, mint hogy harc nélkül kerüljön a Magyarok kezébe a vár. Rossz döntés volt.

Az ostrom elkezdődött, amikor a Magyar Kővető gépek szétlőtték a falat, de az Orosz katonák annyira rosszul képzettek voltak hogy az Ilyászok nem bírtak egy embert se lelőni, bár csak addig próbálkoztak, míg a kővető gépek által beszakadt alattuk a fal. A résnél, ahol betört a fal az összes Magyar gyalogos betámadt. Az Oroszok védtek, ahogy tudtak de, nem bírtak el ennyi emberrel és a harc vége felé megmaradt 100 katonából 50-et eltapostak a rohamozó Magyarok. A cár egy utolsó kísérlete során megtámadta a hadsereget. 35 katonával rátámadt a 700-as seregre. Semmi esélye nem volt és nem is tudta túl sokáig fenn tartani magát a lován. Így hát az Orosz Birodalom 1147-ben elbukott és az Orosz hadjárat sikerrel zárult le. A volt birodalom területe, azaz az Észak-keleti területek megkaparintásával a Magyar királyság Birodalommá nőtte ki magát. Senkinek az ismert világban nem volt hatalmasabb birodalma.

1152 Ulászló végre hazatért Budapestre hogy végre gazdaságba is gondolkozzon. Felesége távolléte alatt 1 fiút szült neki ezért boldogsága határtalan. Csakhogy mialatt ő Oroszországgal hadakozott a Dánok megtámadták hű szövetségesét és apját Pytr-t. A közel 70 éves király nem bírta ki a támadást 1140-ben. Így hát másik fia, aki alig múlt 26 éves, a félszemű Wadislaw vette át apja királyságát, mivel a Dánok elfoglalták észak Európát nyugaton egészen Caen-ig keleten, pedig egészen a lengyel fővárosig délen, pedig benyomult egészen Hamburg-ig a Német-Római birodalom szívéig de a fővárost már nem bírta bevenni hála az elszánt német védőknek. Wadislaw segítséget, kárt a Magyar császártól, aki megüzente neki, hogy: Segítséget szívesen küldök neked testvérem, csak várj néhány esztendőt, hogy a hadsereg eléggé felkészült legyen.

Wadislaw ezeket a szavakat olvasva felörvendezett és a hadsereget minél jobban elkezdte felszerelni vízzel, étellel, hogy ha eljön az idő ők a magyar hadsereggel egyenlő erőt, képviseljenek.

1156-ra Ulászló ismét felszerelt egy kisebb hadsereget, ami erős volt nagyon erős mivel a hadsereg gerincét a gyalog lovagok képezték. Így hát 1156-ban Ulászló elindult Varsó felé hogy segítsen öccsének a harcban.

De Újabb kérdések merültek fel, hiszen a Dán Birodalom erősebb az Oroszoknál Jócskán, és egy nagy Birodalom se merne vele szembe szállni, hiszen legyőzte a Franciákat, a Németeket, és az Angolokat, Francia földön, de a Magyarok és a Lengyelek együttes erővel képesek rá! Legalábbis Ulászló nagyon reméli. Bár igaz hogy közben titkos tárgyalásokat folytat a Francia örökössel, aki egyre több dologban fog segíteni a Magyaroknak. Hogy mikben? Az hamarosan kiderül. Simy - 2007-01-10

 
Fórum: legfrissebb
Posted by Mergor - szept.. 23, 2018 21:50
Posted by gzura - szept.. 23, 2018 21:38
Posted by Mergor - szept.. 23, 2018 13:50
Posted by Pretoriánus - szept.. 23, 2018 11:49
Posted by Roger - szept.. 23, 2018 10:22
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 103 vendég és 1 tag böngészi