Milánói krónika 2. rész

II. rész
MILÁNÓ VISSZAFOGLALÁSA
1096-ban egy követ érkezett Genova udvarába. A jelentésében szörnyű hír áll: A Velenceiek korábban támadtak a vártnál és bevették Milánót, a 80 lovassal, akik védték a következő történt: nagy részük a csatában esett el de aki foglyul esett azt a főtéren másnap dél előtt fölakasztották. A Király szörnyű haragra gerjett. Azon bosszankodott a legjobban, hogy nem hagyták meg a túlélők életét. Pár évvel ez előtt Milánónál ők nem ezt csinálták, nem végezték ki a velencei foglyokat, itt a hála.

A Király felesküdött hogy ezentúl egy velenceinek sem kegyelmeznek legyen az, bárki. Fiát Puccio Rossit arra utasította, hogy vegye ostrom alá Milánót, majd ha sikerült bevenni, egyesüljön a zsoldos hadsereggel aki időközben átlépte a határt, s egy velencei sereggel nézett farkasszemet. Visszatérve a felmentő seregre ezen a fronton is rossz hír érkezett. Az útonálló Lázadó sereg (Amiről az első részben már szó volt) A ellenségünk ellensége a barátunk alapján. Elállták a felmentő sereg útját. Először velük kellett megküzdeni. A csata korán sem sikerült úgy mint ahogy az előre el lett tervezve. A lovasság létszáma több mint a felére csökkent a csata pontosan így történt: A sereg egy pár métert előre menetelt majd a katonák azon kapták magukat hogy nyilak tizedelik őket ezért Puccio előre küldte a lovasokat hogy végezzenek az íjászokkal. Mire a lovasok odaértek az íjászok kitértek előlük és két egység lándzsás fogadta őket Puccio gyorsan odaküldte a gyalogosokat de ilyenkor már a lovasoknak csak a háromnegyede volt meg. Kb. 3 percnyi véres harc után elkezdtek menekülni a lázadók. A maradék lovasság utánuk eredt és mindegyiket lekaszabolta alig 10-en tudtak megmenekülni. Így, Milánót nem lehetett elkezdeni ostromolni a vereség biztos lett volna. A sereg vissza indult Firenzébe hogy a megtépázott egységeket feltöltsék. Viszont ezzel a lépéssel fenn állt a veszélye hogy a velenceiek erősítést hoznak. A következő évben a Király kijelentette hogy a Milánói ütközetet személyesen fogja vezetni de Puccionak is megengedte hogy csatlakozzon hiszen még egy csatát sem vesztett el csak az utóbbit kissé szerencsétlenül nyerte meg.

A Pápa újabb feladatott tűzött ki az országnak és ez a lehető legrosszabbkor jött csatlakozni kellett a keresztes hadjárathoz, „Valószínűleg ezt nem fogjuk teljesíteni, bele sem kezdünk.” mondta a Király. A Pápai államokban újabb szövetségesre lelt az ország de itt volt még a legnagyobb probléma Milánó még mindig velencei kézen van. 1098 őszén újabb követ érkezett Genova udvarába. A Király látta őt az ablakból, s hátán a hideg futott végig, ezt gondolta „Csak nem megint egy rossz hír” a jelentésből kiderült hogy de, ez igenis rossz hír az egykori határon állomásozó zsoldos sereget csúnyán megverték a velenceiek egy sokkal, nagyobb sereggel, s a hátrahagyott felderítők jelentéseiből pedig az derül ki, hogy hatalmas erők gyülekeznek Milánóban, hogy végleg megdöntsék a Milánói „Birodalmat”. De a Milánóiaknak sem fogyott el a csel, Firenzében igen tekintélyes erő állomásozott. Amit Puccio vezetésével egyből Genovába rendelt a Király egyértelműen ez volt a velenceiek következő célpontja. S most már az is végleg eldőlt hogy a Keresztes háborúba nem tudnak csatlakozni.

Puccio addig kérlelte a Királyt, amíg Firenzébe nem ment ha ő meghal az ország örülhet a megéri a század fordúlót. Bizony rájár mostanában a rúd a milánóiakra. 1100 Puccio méretes seregével kivonul Genovából, hogy döntő összecsapást vívjon a velenceiekkel. Genovát pedig blokád alá vonták a velenceiek. Firenzében a velenceiek végső kiszorítása érdekében gőzerővel toborozták az újabb, és újabb, egységeket. A fejlesztések mindkét településen jól haladnak, úgy tűnik a sok nehézség után végre kezd stabilizálódni az ország helyzete. A velencei fő fenyegetést jelentő tekintélyes sereg pedig eltűnt s a Király akárhogy is próbálta, nem sikerült kideríteni hogy hova pedig jó lett volna tudni. Helyette maradt Milánó testőrsége és egy közepes méretű sereg aminek csak részletei voltak ismertek. Úgy tűnt kb. 3-4 évnyi velencei uralom után végre ismét felszabadul az ország Fővárosa. Ám de korai még örülni, hiszen van még rengeteg akadály. A kémet is visszahívják északról, hogy kiderítse hogy hova tűnt az a nagy sereg. 1101-ben Puccio összecsap a Milánó előtti sereggel és a milánói testőrséggel (ami 1 db milícia volt). A csatában részt vett egy velencei családtag is. Puccioék 1421 emberrel fölényben voltak. A csata a következő képpen zajlott: A csata kezdetén az olaszok hatalmas seregével szemben először csak egy milícia állt. Puccio úgy döntött hogy jobb hogy ha az elején eltiporják, és a csatában már nem lesz velük gond, 400 lovas kezdett vágtatni 151 milicista felé. Fél perc sem kellett és a számuk 5 re csökkent, a lovasok pedig visszatértek eredeti helyükre. Közben az erdő felől megérkezett a fő sereg, ahol ott lovagolt Alessandro Selvo a velencei családtag is, ez egyéb ként 766 emberből állt. (A velencei családtag) Puccio még közelebb ment, seregét szárnyakra osztotta. A törzs volt a gyalogság és az ő tesrőrsége. A lovasságot kettéosztotta, az egyik fele a bal a másik a jobb szárny lett, ennek a lépésnek a csata későbbi szakaszán komoly jelentősége lesz. A támadás megindult, a törzs a testőrség kivételével megtámadta az ellenséges sereget. Miközben a harc folyt a jobb és balszárny a két harcoló sereg jobb illetve bal oldalára lovagolt, majd a lovasság oldalba kapta, és teljesen bekerítette az ellenséges sereget. Nemsokára a velencei családtag is elesett. Akit a „körbe” bezártak, az halálra volt ítélve az ott lévő velenceieket vagy levágták vagy foglyul ejtették.

A csatatér elcsendesedett egy kis ideig, majd a katonák győzelmi rivalgásától lett ismét hangos. Később az elfogottakat felakasztották Milánó főterén. Ugyanis ezzel a kimagasló győzelemmel Milánó is elesett, és Puccio örökre beírta magát az olasz történelembe. Gyorm - 2006-11-20

 
Fórum: legfrissebb
Posted by misafeco - szept.. 25, 2018 17:32
Posted by misafeco - szept.. 24, 2018 19:17
Posted by Mergor - szept.. 23, 2018 21:50
Posted by gzura - szept.. 23, 2018 21:38
Posted by Mergor - szept.. 23, 2018 13:50
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 90 vendég böngészi