Egy játékmód Nyugat-Rómához

Én nem bírom az egyet lépek előre, kettőt hátra fejlődést. A tökéletes megoldásra törekedem. Egy szörnyű állapotban lévő, elszegényedett birodalom feltámasztására. Az egykori nagyság, az egykor legyőzhetetlen hatalom felidézése. Egyszóval, hogy megint Rómából "irányítsák" a világot. Ám, mi a legrövidebb idő, ami alatt helyre lehet állítani a gazdaságot, beindítani az építkezést, átvenni a leggazdagabb, legfejlettebb nép címét? Olyan birodalmat teremteni, amely nem beengedi, elszenvedi, hanem megállítja, szétveri a világ összes erre özönlő hordáját.

A diagnózis:
A Nyugatrómai birodalom Európa "beteg embere". Bevételei nem fedezik kiadásait, amelyek szinte csak a hadseregről szólnak. Ezenkívül fejlesztésre, kultúrára, egészségügyre és gazdaságra nem jut semmi. Nagyvárosai elnéptelenedő félben, lakossága rohamléptekben fogy. A vallási kérdésekben is szétszabdalt államban lépten-nyomon lázadások törnek ki, helyi szeparatisták próbálják kikaparni maguknak a gesztenyét. Ha a birodalom közepén sikerül egy-két tartományt "függetleníteni", az állam bevételei nem ennyivel csökkennek, de sokkal többel, mivel az ország teljes gazdasági vérkeringése bénul meg, kezd pangani. A bevételek, akár a felükre is eshetnek. El tudjuk képzelni, mit jelent ez az agonizáló birodalomban?
Ebben az elszegényedő, leépülő félben lévő országban a népesség fogyása nagyobb, mintha szimplán ellenség pusztítaná.

A gyógymód:
- A hadsereg radikális átalakítása. Feleekkora, de ütőképesebb felállítása.
- A hátország lecsendesítése: vallási homogenizálás, fegyver mentesítés, kulturális, egészségügyi intézmények, gazdasági fejlesztés, alacsony adók.
- A még induláskor gyenge, de később (népvándorláskor) roppant kényelmetlenné váló szomszédok pacifikálása (=megelőző csapással integrálása a birodalom vérkeringésébe).
Hogy ez vérrel jár. Egyes városok lázadásának vérbefojtásával. Ez igaz, de maga a birodalom 7 év alatt ismét a legerősebb. Lakossága, területe és kincstára alapján az első az államok között. Vagyis a hirtelen drasztikus érvágás kevesebb vér elfolyásával jár, mint a műtét halasztgatása során elvesztegetett folyadék.
Hogyan kezdjük a játékot a Barbár Invázióval? A jó indulás sokat számít. DAR által megkezdett tippsorozatot folytatnám. (Nyugatrómai Birodalommal - akit mindenki üt. És minden baja van vh-vh-n.) Előre bocsátom, az előrelépéshez pénz, pénz és pénz szükségeltetik. Induláskor amid van, a hadsereg teljes egészében felzabálja. Tehát elsődleges feladat ennek a seregnek a drasztikus leépítése. Kisebb lesz - és ennek az írásnak nem a harctéri taktika a témája-, nekünk ezzel kell végrehajtanunk: a rendfenntartást, határvédelmet és a hódítást is. A feladat megoldása, mint majd látjuk jó szervezés kérdése, de alap, hogy megfelelő szinten kell csatázni tudni is. 

Egy játékmód Nyugat-Rómához:
A belső rendcsinálás, demilitarizálás. ( Rendezett államunkban a hátország feladata a belső dinamikus fejlődés békében, nyugalomban, a kincstár optimális gyarapítása: ez az ország jövőjének a záloga. A képződött feleslegnek elégnek kell lennie a hódító hadjáratok sikeres megvívásához. A határövezeteknek pedig biztosítaniuk kell az országot védő erők szükséges ellátását, felszerelését. (A jó hadsereg ne az ország közepén parádézzon, a határokra, vagy idegen területekre vele!) A városok (kivétel a később szóba kerülő hat település) helyőrségét elküldöd, helyettük parasztokat veszel fel. Addig folytatod a leépítést, amíg az éves katonai költségvetés 20-25000 közé nem esik. Ez két-három évad. Ekkor már lesz évi 8-10000 pluszod a kincstárba. Az adókat viszonylag tűrhetővé teszed, hogy ahol ez egyáltalán lehetséges ne törjön ki lázadás. Róma, Ravenna, Augusta Treverorum, Karthágó, Eburakum, Aquincum kivételével mindenhol lerombolod az összes katonai létesítményt. Ez jó a lázadások ellen, ugyanis a későbbiekben, fellázadó városokban így csak egy-egy nehézlovas ellenfeled lesz egy rakás paraszttal. De induláskor (ebből) lesz azonnal cc. 10000 pénzed is. Ebből azonnal elkezdheted építeni Rómában a hadvezérképzőt, erre szükséged lesz, mert, a családtagjaid nagy strapa alatt állnak majd. A fent említett városok helyőrségét, viszont megtartod, sőt erősíted:
Eburakum (1 cs.tag + ami összeszedhető a környékről) - ez a britonokkal szemben tartja majd a határt. 
Augusta Trevorum (3 cs.tag + néhány expedíciós és íjász) - ebből a városból a germán határvárosokhoz tudsz felmentő sereget küldeni. Talán még jobb, ha ezt a gyalogságot szétszórod a germán határvárosokba, és csak a lovasságot küldöd felmenteni. 
Aquincum (3 cs.tag + szarmata lovasok,1-2 expedíciós, íjász) 
Karthágó (3 cs.tag + némi lovas, gyalogos).
Ezek a városok lesznek a határvédelem központjai, amik megvédik a Birodalmat a Hódítóktól. 
Róma, pedig ahol sereged legfontosabb ütőerejét, a hadvezérképzőt felhúzod, de + mindenféle más egység előállítására is képes, Ravenna pedig tartalékban ugyanez, (ha Rómában dolgozik a hadvezérképző: 3 kör!), te akkor is tudjál egyéb egységeket hirtelenjében felállítani. 
A befogadott, a feladatát elvégzett (belső rendtevés, brit, afrikai hódítás) és az újonnan kiképzett családtagokat folyamatosan küldöd a keleti határodra felerősíteni a germán és a pannon sereget. 
A kiképzésről. Elegendő a minőségi hadsereghez, ha Rómában és Ravennában építesz csak műhelyt, a határövezetben, pedig hagysz kiképzőt (lsd. 4 város), akkor ott is újra képezheted a leamortizálódott egységet.  Pl. Rómában kiképzel egy ezüstpáncélos szarmata lovast, kiküldöd Aquincumba. Ott veszteségeket szenved, de alapból van a városban lovassági kiképző (minőségi fegyvert előállító műhely viszont nincs), de mégis feltöltheted anélkül, hogy elvenné tőle az ezüstpáncélt. Természetesen, olyan speciális egységekre, melyek csak Rómában állíthatók el, azokra ez nem igaz. Mindenesetre ezzel is sok időt és pénzt takarítasz meg. Én a fent említett katonai kiadásokon kívül, minden pénzem gazdasági (kikötők, utak), kulturális, egészségügyi létesítményekre költöttem. Gyakorlatilag Róma 7 rövid év alatt nem a legnagyobb hadseregű, de a legfejlettebb, leggazdagabb, legnagyobb népességű, területű (szilárd) állammá fog válni.

A lázadások ellen:
Van, ahol már a lakosság keresztény része eléri a 35-50% ott keresztény templomot építesz (pl. Ravenna, Lepcis Magna), s ezeken a helyeken már meg is oldottad a lázongás problémáját. A galliai Burdigala és Avaricum azonban mindenképp hamarosan fellázad (ezzel szemben tehetetlen vagy), később, pedig a hispán városok is. De nem mindegy, hogy mikor és hogyan! Akkor, amikor több körön keresztül már hiába tartottál nagy zsoldú helyőrséget, és közben a határaidon is elkelne a véderő, vagy inkább te választod meg a helyet és az időpontot. (Én az utóbbira szavazok.) 364-366 között a kezelhetetlen városok erőszakos kereszténnyé tétele. A lényeg, minden katonai létesítmény előzetes lerombolása, így visszavételükhöz nem kell különösebb erő.

Irányított lázadás:
A korábban említett helyőrségeken kívül, vonj össze csapatot (3 cs. tag + néhány gyalogos és íjász), e két város közé, rombold le a pogány templomot, vond ki az összes csapatot a városból. Két körön belül kitör a lázadás. Akkor azonnal körülzárod és a következő körben, visszafoglalod: pénzed is lesz, a kereszténységet is terjesztetted. Egy időben ugyanez zajlódjon Hispániában is. Ezt cc. 366-re befejezheted, egy-egy családtagot hagyhatsz (alkalomadtán zsoldosokat felvéve) rendcsinálónak. A gall légió északra tart, meghódítandó a briteket. Hispán sereged, pedig délre a berberek ellen. Kb.370 körül itt is végezhetsz, akkor ezeket a csapatokat átdobod keletre, ahol közben közeledik már a népvándorlás. A folytatásban nem kell ilyen drasztikus népirtásos módszert alkalmazni. Notórius pogány városokban keresztény kormányzóval át lehet téríteni (lassú módszer) a lakosság egy részét, amint ez meghaladja az össznépesség 30-35%-át, le lehet rombolni a pogány templomokat, s helyettük keresztényeket építeni. Mellette erőltetett ütemben - kezdetektől- minél több egészségügyi és kulturális épületet kell felhúzni természetesen.

Jó tanács:
A családtagok hűségét állandóan ellenőrizni kell. Ha lecsökken, mondjuk kettőre (fejébe száll a siker, vagy az unalom), akkor meg kell próbálni tanácsadók áthelyezésével javítani, vagy átadni a főparancsnokságot másnak. Ha ez se megy, akkor külön kell választani a seregtől, mert fellázadva viszi magával az egész hadat és ebben a demilitarizált hátországban ez nagy zavart okoz.

363-373 között és után...
Külpolitikában a keleti határon védekezésre, a déli nyugati határon „megelőző csapásra összpontosítunk. De közben az AI sem marad tétlen, tehát mire számítsunk 363-373 között?
Alemannok próbálkozása: érdemes visszaverni, és a városon kívüli csapattesteit (családtagok levadászása) egyesével megsemmisíteni, majd körbezárni és elfoglalni a településük. Így itt nekem nem volt problémám esetleges népvándorlással, ám pl. a frankokkal ezért nem érdemes sietni, mert ott lesz. Követ küldése, egyezmények stb. Meg kell várni, amíg foglalnak maguknak keleten újabb települést, és akkor a hozzánk közel eső fejlett fővárosukat letarolni, felégetni, ütközőzónát létrehozni. Bizánciak: ők Aquincumnál és Salonánál fognak erőlködni. Itt is elég a védekezés, Aquincum képes visszaverni őket, Salonába pedig tengeri úton átdobhatunk Rómából hadsereget ideiglenesen. Ha mindent e szerint csináltál: A legnagyobb, legnépesebb, legfejlettebb, leggazdagabb hatalom 370.-re – a tiéd-, készen áll a népvándorlásra. A hordák 373. után érkeznek a határok közelébe, addigra viszont mi már helyreraktuk a gazdaságot, és hadseregünk is felkészült - a keleti határon sorakozik-, utánpótlásgyártásunk beindult.

Hannibal
 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 347 vendég böngészi