RTW - Gall egységek leírása

 

Tanácsok a Gallokhoz és általános megállapítások a Gall egységek elemzésén keresztül.
A következők ismét elsősorban a Rome Total War gyári verziójában érvényesek.
Gyalogosok:
Paraszt: „Paraszt: A paraszt elsősorban három dologra, jó:
1) népesség áttelepítése egyik városból a másikba
2) ha valahol hirtelen és olcsón rendet kell tenni, akkor a népesség csökkentéséhez a legjobb eszköz
3) Golyófogónak. Hogy az ellenség nyila őt találja el az értékesebb katonák helyett, erre viszont különösen alkalmas, mert horda alakzatban van, és ha ezt „laza” formációba állítjuk, akkor eltart egy darabig, amíg az ellenség felőrli őket.” Annyi kiegészítést kell tennünk hogy a barbár paraszt a csatakiáltás az erdei és havas harc bónuszoknak köszönhetően erősebb mint a többi de még így is nagyon gyenge.
Hadcsapat (Warband): A barbár seregek mindenkori alap egysége. A Marius előtti Római egységekkel szemben bírja a kiképzést azonban a Marius utániak már komoly fölénnyel rendelkeznek ellene. A légiósok ellen nagyjából annyira értékes, mint az Ibériai gyalogos a Hastati ellen. Ettől és a falanxoktól eltekintve azonban nagyjából megállja helyét a gyalogságok ellenében. Nagyon olcsó, szinte bárhol képezhető ezért nagyon nagy tömegeivel a jobb gyalogosokat is legyőzheti. Helyőrségnek is ideális. Egy seregbe eleinte olyan 6-7 egység kell majd, ahogy jönnek, a fejlettebbek már csak kiegészítésként van rá szükség.
Kardforgatók (Swordsmen): A Hadcsapatnál egy fokkal jobb szintén viszonylag gyorsan elérhető egység. Én általában a kettőt együtt használom. A Marius utáni rómaiakkal nekik is lehetnek gondjaik, de előtte nem valószínű, hogy komoly bajba kerülnének. Egy seregbe én 4-5 egységet ajánlok.
Válogatott Kardforgatók (Chosen Swordsmen): Gall elit egység a legerősebb gyalogságuk. Egy kör kiképezni. És a nagyobb városokban erre sem kell sokat várni. A játék későbbi szakaszában már nagyon sok helyen képezhető lesz. Akkor már nyugodtan elhagyhatjuk a Hadcsapatot és erre építhetjük a seregünket. Egy seregbe eleinte 2-3 majd mikor már elegendő helyen képezhető akkor 6-7 egység kellhet.
Meztelen Fanatikusok (Naked Fanatics): Teutates (Teutatis) templom kell hozzájuk. 2 kör a képzési idő. Elég jó egység, a távolsági fegyverek tüzét nehezen viseli. Egy seregbe kiegészítésnek jó lehet 1-2, mert támadásra nagyon jók.
Druidák: Ezus templom kell hozzájuk. 32 fős különleges egység. Képesek kántálással a saját egységek harcértékét erősíteni. És maguk is aránylag jól viselik magukat a harcban. Seregbe opcionálisan tehető, mert nagy bónuszt nem ad a seregnek. 2nél több nem kell egy seregbe.
Távolsági egységek:
Előcsatározó/Dárdahajító hadcsapat (Skirmisher Warband): Rövid lő távú távolsági egység. Golyófogónak, fárasztó csapatnak, és ostromnál felőrlőnek használható igazán jól. Seregbe 1-3 egység kellhet belőle maximum.
Erdei Íjászok (Forester Warband): Nagyon jó íjász egység. 2-3 kell egy seregbe és nagyon jó támogatást adhatnak a seregnek. Elég olcsó is tehát ezzel sem lehet gond. Az általános íjász feladatok, tehát felőrlés, szekér/ lovas íjász elhárítás, elefántijesztés stb. ezekre kivallóan alkalmas.
Lovasság:
Barbár lovas: Egyszerű könnyű lovasság. Nagyjából a görög lovas harcértékével rendelkezik így azzal és az Equites-el nyugodtan szembe szállhat. Átkarolásra rajta ütésre, üldözésre a legjobb használni. A hosszú pajzsos lovas (Long Shield Calvary) már érezhető fölénnyel rendelkezik ellene. Egy seregbe 4-6 egység kell, amíg nincs jobb lovasság.
Barbár Nemesi Lovasság: Ez egy nehéz lovas egység, de a nehéz lovasság könnyebbik feléhez tartozik. Így sok mindenre jó ugyan de az igazi klasszisok (Pretoriánus lovasság, Kataphrakták stb.) ellen már csak korlátozottan alkalmas a harcra. Könnyű és közepes csatagyalogság megtörésére, falanxok átkarolására ellenséges lovasság ellen. Elefánt ellen nem ajánlom, de mivel a galloknál nem nagyon van, más ezért rá kényszerülhetünk, ilyenkor legalább 3 egység menjen egy elefántra. Én a barbár lovassal együtt ajánlom a használatát 4 ilyen és kettő barbár lovas arányban.
Harci kutyák: Tulajdonképpen bármi ellen nyugodt szívvel beküldhetjük. Főleg könnyű gyalogság és lovasság és távolsági egységek ellen hatékony. A falanxok és a légiósok már bedarálják, de fárasztani, üldözni akkor is nagyon jó. Én elefántok ellen is kifejezetten ajánlom, nem azért mert olyan jó ellenük, hanem mert nincs más. Egy seregbe 2-3 kellhet.
Ostromgépek: Álmodik a nyomor.  
Zsoldosok:
„Spanyol” Zsoldos: Megfelelő fegyelmezett csatagyalogság. Létszám kiegészítésre használható..
Zsoldos hadcsapat: Barbár gyalogság, semmi különös, hadkiegészítésre jó ez is.
Zsoldos Barbár könnyű lovasság: Létszám hiány esetén hasznos kiegészítő.
Baleári parittyás: Mivel vannak íjászaink ezért igazán nincs rá szükségünk. Opcionálisan felvehető.

Lord Gergely

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 172 vendég böngészi