RTW - Görög egységek leírása

 

Tanácsok a Görögökhöz és általános megállapítások a Görög egységek elemzésén keresztül.
A következők ismét elsősorban a Rome Total War gyári verziójában érvényesek.
Gyalogosok:
Paraszt: „Paraszt: A paraszt elsősorban három dologra, jó:
1) népesség áttelepítése egyik városból a másikba
2) ha valahol hirtelen és olcsón rendet kell tenni, akkor a népesség csökkentéséhez a legjobb eszköz
3) Golyófogónak. Hogy az ellenség nyila őt találja el az értékesebb katonák helyett, erre viszont különösen alkalmas, mert horda alakzatban van, és ha ezt „laza” formációba állítjuk, akkor eltart egy darabig, amíg az ellenség felőrli őket.”
Hoplita Milícia: Tapasztalataim szerint a Rome Total War legerősebb milicista egysége. Ennek oka, hogy képes a falanxra. Ha falanxba áll és az alakzata megkerülhetetlen (pl.: egy város utcáin), és megfelelően mély akár a praetorianusokat is fel tudja tartani –De megverni csak különleges körülmények között–. Gyengéi megegyeznek az általános falanx gyengékkel, vagyis nem bírja a távolsági fegyverek tüzét és alakzatban lassan képes manőverezni, tetézve az aránylag gyenge morállal és azzal, hogy bár képes a falanxra, de az nem túl szilárd, vagyis a többihez képest gyorsan felbomlik a rendje és alapközelharcban már sokkal gyengébb. Összességében használható, olcsó egység, főleg város védelemre, de akár nyílt csatában is vállalhat szerepet. Lovasrohamot bírja, de már a könnyű lovasság is megbonthatja a falanxát, természetesen komoly veszteségek árán.
Hoplita: A görög poliszok seregének alapegysége. Értelemszerűen képes a falanxra, amelyet szilárdabban is tart, mint a milicista változat. A páncélja ellenére a távolsági támadásokat ő is rosszul viseli, falanxban lassú a manőverezése. Alapegységként gyorsan hozzá lehet jutni és elég jó. A hastati ellen kitart, a principest is bírja bár rosszabbul. Egy seregben 4-6 egység kelhet mivel a legtöbb városban pótolható ez által a sereg nyer egy stabil gerincet az elit egységek mellé, amelyeket nehezebb pótolni. A könnyű lovasság rohama nehezen bontja meg a falanxát. A közepes lovasságnak esetleg sikerülhet, de ezt már érdemesebb kerülni, mint megpróbálni szemből.
Páncélozott Hoplita: Ez az-az a bizonyos hoplita aki sok történelem könyvben és más helyeken a többi hoplitát képviseli. A Rome Total Warban Spártában elég korán képezhetünk belőle és a hadsereg legértékesebb egysége lesz belőle a későbbiekben, mivel jól bírja a harcot. A falanxa stabil, kicsit mélyebbre véve az alap alakzatot, az elefántot is biztosan megfogja. Elég páncélja van ahhoz, hogy a távolsági fegyverekkel már komoly időbe teljen teljesen felőrölni. Falanxon kívül, rendes közelharcban is egész jól megállja a helyét a Mariusi reformokig a római gyalogságnak is méltó ellenfele, és utána sincs jelentős hátrányban. Az általános falanx hátrányok érvényesek. A lovasságot megállítja, a falanxát csak nagyon nagy lovasroham bontja meg vagy elefánt. Ezt már mindenképpen kerüljük, ha erre van lehetőség. Egy seregbe 4-6-8 egység kell, a játékban idővel mikor már több városban képezhető teljesen felválthatja a „sima” hoplitát.
Spártai Hoplita: Saját tesztjeim alapján ez a Rome Total War alapjátékának harmadik legerősebb falanx egysége. Ennek megfelelően gyakorlatilag bármi ellen nyugodt szívvel beküldhetjük. Elefántot, kataphraktát is megállít. Alap közelharcban is szinte bármi ellen megállja a helyét. Szinte az utolsó emberig harcolnak, részben ez a siker titka. Ennyi pozitívum mellett azonban akadnak hátrányok is mégpedig. Csak Spártában és Szürakuszaiban képezhető a legmagasabb szintű barakkban, 2 körig, nem olcsón. Így tehát pótlása rendkívül nehezített. Ebben némi könnyítés, hogy ha vigyázunk, rá akkor nem igazán szenved veszteségeket. Egy seregbe 4 egység elegendő.
Távolsági egységek:
Peltasztész: Egyszerű lándzsahajító, golyófogónak, helyőrségnek, fárasztó csapatnak jó. A zsoldos változat jobb inkább használjuk azt.
Íjász: A görög lovasság gyengesége miatt a lovas íjászon alapuló seregek ellen nélkülözhetetlen! Egyébként is hasznos egységnek számít. Alapból 2 elég egy seregbe, lovas íjászok ellen 4, természetesen megfelelő fedezettel. A krétai jobb, de ezt könnyebb pótolni.
Nehéz Peltasztész: Golyófogónak, fárasztó csapatnak, kiegészítő csatagyalogságnak jó, de igazán nincs rá szükség. Mert zsoldosból jobb, kifejezetten erre való csatagyalogságot vehetünk. Elefántok ellen pedig ott vannak a falanxok. Távolra pedig íjászok. Seregbe tehát opcionálisan tehető, én nem szoktam.
Lovasság:
Lovas Milícia: Görög alap lovasság, ennek ellenére jól használható, fárasztásra, falanxok sorfalának megbontására, tőrbe csalására ki manőverezésére. Közelharcot csak hátba támadással vállaljon, másképp csak akkor, ha elkerülhetetlen. Egy seregbe eleinte 3-4 kell, később 1-2 is elég.
Görög lovas: A görög városállamok egyetlen csatalovassága. Tulajdonképpen nem rossz lovas. Elszenvedi a maga veszteségeit, de ügyesen használva a legtöbb rábízott feladatot meg tudja oldani. Egyedül a nehéz lovasságok ellen nem használható igazán. Mivel csak ez a lovasság van, ezért 4-6 egység elkelhet belőle tekintve a képességbeli gyengéit.
Ostromfegyverek:
A görögöknek "van Onagere és Nehéz Onagere. A kettő ugyanaz, talán a nehéz messzebbre lő ill nagyobbat sebez. Ostromokhoz nagyon hasznosak, nyílt csatában magaslaton a falanx mögött –mire ezek gyárthatóak lesznek, addigra már úgyis van falanx – minél közelebb hozzájuk kell elhelyezni, így elkerülhető hogy egy rövidre sikerült lövés saját erőkbe csapódjon. A nyílt csatában saját belátás szerint válasszunk a tüzes vagy a sima lövedék között előbbi többet öl de pontatlanabb és hosszabb az újra töltés a másik pontosabb de csak 1-2-3 embert visz magával." Ezen kívül van még ballisztájuk ez a korai kaputörésekhez jó lehet nyílt csatában is használható, ha a szárnyakra rakjuk és így lőjük az ellenség centrumát egész jó lesz a találati esély, szintén van tüzes és sima lövedék.
Zsoldosok:
Görög zsoldos hoplita: Ugyanaz, mint az alap hoplita, létszám kiegészítésnek jó.
Zsoldos Peltasztész: Kellemes kiegészítő egység és jobb, mint a (korai) saját megfelelő, érdemes felvenni. A nehéz peltasztészel nagyjából megegyező a harcértéke.
Rodoszi parittyás: Ha nincs íjász akkor ez is megteszi, mellékesnek opcionálisan felvehető.
Szarmata lovas: Kis-Ázsiában találkozhatunk vele és mindenképpen érdemes felvenni! Mert klasszisokkal jobb, mint a görög lovas. Kis túlzással még a kataphrakt lovasság ellen is győzhet!
Trák zsoldosok: Az olcsóbb és a drágább változatot is egyaránt érdemes felvenni, mert egyébként nincs kifejezett csatagyalogságunk.
Szamnita lándzsás: Az itáliai harcszíntéren találkozunk vele, mivel nincs saját csatagyalogságunk ezért érdemes felvenni.
Keleti zsoldos gyalogság: Először Kis-Ázsiában találkozhatunk velük, olcsón felbérelhető, de a katonai értéke nagyjából a saját megfelelői illetve az „ultra könnyű” lovasság elleni harcra elegendő. Helyőrségnek vagy golyófogónak használható.
Krétai íjász: A Rome Total War egyik legjobb íjász egysége! Minden alkalommal ajánlott felvenni, akkor is, ha seregbe éppen nem kell, ilyenkor menjen városba. Seregben kiemelten vigyázzunk rá 2 egység már igen nagy pusztítást képes véghezvinni. Automatikus csatákban a gép rendkívüli intelligenciája segítségével hajlamos őket betenni faltörő koshoz ez kiküszöbölhető, úgy ha néhány ostromot mi játszunk le és kivesszük onnan. Tapasztalatom szerint ez után a gép egy ideig megjegyzi, hogy hogyan is kell ostromolni.
Egyéb:
Égő disznók: Amennyire tudom történelmileg "nem egészen" hiteles egység. Egyébként elefántok ellen lehetne használni, hogy pánikba, essenek. A tapasztalatom erről az hogy még 3 arany sávban is!!!! Pánikba esnek, mielőtt elég közel érnének... Magyarul ez egy rakás s..., ne pazaroljuk erre az értékes helyet.
Lord Gergely

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 403 vendég böngészi