RTW - Germán egységek leírása

 

Tanácsok a Germánokhoz és általános megállapítások a Germán egységek elemzésén keresztül.
A következők ismét elsősorban a Rome Total War gyári verziójában érvényesek
Gyalogosok:
Paraszt: „Paraszt: A paraszt elsősorban három dologra, jó:
1) népesség áttelepítése egyik városból a másikba
2) ha valahol hirtelen és olcsón rendet kell tenni, akkor a népesség csökkentéséhez a legjobb eszköz
3) Golyófogónak. Hogy az ellenség nyila őt találja el az értékesebb katonák helyett, erre viszont különösen alkalmas, mert horda alakzatban van, és ha ezt „laza” formációba állítjuk, akkor eltart egy darabig, amíg az ellenség felőrli őket.” Annyi kiegészítést kell tennünk, hogy a barbár paraszt a csatakiáltás az erdei és havas harc bónuszoknak köszönhetően erősebb, mint a többi, de még így is nagyon gyenge.
Sikító nők: Freyja templom kell hozzá. Golyófogónak való egység a harci képességei igen szerények. Elméletileg arra lehetne használni, hogy a sikolyukkal, demoralizálják az ellenséget, ami valószínűleg működik is, de annyit nem ér, hogy erre pazaroljuk a helyet. A parasztnál azért valamivel jobb, de csak a legritkább esetben leszünk rá kényszerülve, hogy ezt használjuk. Ha mégis akarjuk, akkor maximum 2 egység elég belőle. A lovasrohamokat és a nyílzáport rosszul bírja és a harcból is viszonylag hamar megfut. Hátba támadásra és golyófogónak esetleg használható.
Farkas/Medveharcosok (Berserkers): Nagyon erős barbár egység csatagyalogság, könnyű gyalogság, távolsági egységek ellen. Csatakiáltás/harcba szállás után elveszted felettük az irányítást. Ha sikerül a lendületét elvenniük, akkor a lovasságot is keményen verik. Emellett elefánt ellen is jók, ha az nem rohamozza meg őket. A képzés két kör és Donar templom kell hozzá. Az egység hátránya az irányítás elvesztésén kívül még hogy mivel kevesen vannak ezért egy erélyes lovasroham az elefánt roham pedig pláne a csapat jelentős részét megölheti. A nyíltüzet sem jól tűri, a felállt falanx szemből bedarálja. Egy seregbe 2-4 egység elég.
Lándzsás Hadcsapat: Az egyetlen barbár falanx egység az egész játékban. A történelmi hitelessége kérdéses, mert pl.: Julius Caesar beszél germán falanxokról, de az alatt pajzsfalat kell érteni és nem makedón típusú falanxot. Viszont ha már van érdemes kihasználni a képességeit. A hadközepére vagy a veszélyeztetett szárnyra kell rakni. A barbár gyalogos típusokkal szemben megállja a helyét csak úgy, mint a legtöbb lovassággal szemben. Az általános falanx hátrányok érvényesek. A többi falanxszal szemben viszont már veszíteni fog. Legalábbis a minőségibbikkel szemben mindenképpen. Egy seregbe 4-5 egység ajánlott, eleinte pedig amennyit csak tudsz.
Meztelen Fanatikusok (Naked Fanatics): Wotan (Woden) templom kell hozzájuk. 2 kör a képzési idő. Elég jó egység, a távolsági fegyverek tüzét nehezen viseli. Egy seregbe kiegészítésnek jó lehet 1-2, mert támadásra nagyon jók.
Fejszések: Abszolút megfelelő csatagyalogság a Lándzsás hadcsapatok szárnyaira helyezve a kettő együtt nagyon jól használható. Később a Válogatott fejszések váltsák le őket. Addig viszont egy seregbe 2-3-4 egység menjen.
Éjszakai fosztogatók: Jó egység, Elsősorban rajta ütésre van kitalálva, de nyílt csatában is nagyon jól megállja a helyét, mint csatagyalogság. Kocsmában képezhető. Ízlés szerint adható a Fejszések helyére és vagy a Válogatott fejszések mellé. Egy seregbe 2-4 egység elég. A megjelenése rontja az ellenfél morálját.
Válogatott fejszések: A frakció legerősebb csatagyalogsága. Mikor elérhető ez menjen a falanxok szárnyaira és a tartalékba is. Én az Éjszakai fosztogatókkal együtt ajánlom, a használatát ilyenkor 2-3 magában 4-5 egység kell egy seregbe.
Távolsági egységek:
Előcsatározó/lándzsahajító hadcsapat: Rövid lő távú távolsági egység. Golyófogónak, fárasztó csapatnak, és ostromnál felőrlőnek használható igazán jól. Seregbe 1-3 egység kellhet belőle maximum.
Válogatott íjász hadcsapat: Igazán jó íjászok. Az általános íjász feladatokra, tehát felőrlés, szekér/ lovas íjász elhárítás, elefántijesztés stb. kivallóan alkalmas. Egy seregbe 2-4 bőven elegendő.
Lovasság:
Barbár lovas: Egyszerű könnyű lovasság. Nagyjából a görög lovas harcértékével rendelkezik így azzal és az Equites-el nyugodtan szembe szállhat. Átkarolásra rajta ütésre, üldözésre a legjobb használni. A hosszú pajzsos lovas (Long Shield Calvary) már érezhető fölénnyel rendelkezik ellene. Egy seregbe 4-6 egység kell, amíg nincs jobb lovasság.
Barbár Nemesi Lovasság: Ez egy nehéz lovas egység, de a nehéz lovasság könnyebbik feléhez tartozik. Így sok mindenre jó, ugyan de az igazi klasszisok (Pretoriánus lovasság, Kataphrakták stb.) ellen már csak korlátozottan alkalmas a harcra. Könnyű és közepes csatagyalogság megtörésére, falanxok átkarolására ellenséges lovasság ellen. Elefánt ellen nem ajánlom. Én a barbár lovassal együtt javaslom a használatát 4 ilyen és kettő barbár lovas arányban, amíg nincs jobb.
Gót lovasság: A játék legjobb barbár lovasa. Felveheti a harcot még a Kataphrakták és a Pretoriánusok ellen is. Elefánt ellen is küldhető három osztag egy ellen arányban. A legnagyobb Wotan templom kell hozzá ahol két kör kiképezni, de ez semmit sem von le az értékéből. Amikor elérhető akár teljesen leválhat minden más lovasságot. Ettől függően 4-6 egység kell egy seregbe.
Harci kutyák: Tulajdonképpen bármi ellen nyugodt szívvel beküldhetjük. Főleg könnyű gyalogság és lovasság és távolsági egységek ellen hatékony. A falanxok és a légiósok már bedarálják, de fárasztani, üldözni akkor is nagyon jó. Én elefántok ellen is kifejezetten ajánlom. Egy seregbe 2 elég. Fontos megjegyezni, hogy ha a kutyáidat rómaiakkal eteted sokkal fényesebb lesz a szőrük!   
Ostromgépek: A barbárok nem értenek a matematikához…
Zsoldosok:
Zsoldos hadcsapat: Barbár gyalogság, semmi különös, hadkiegészítésre jó ez is.
Zsoldos Barbár könnyű lovasság: hasznos kiegészítő.
Szarmata lovas: Keletre hódítva Losovice környékén találkozhatunk vele. És mindenképpen érdemes felvenni! Mert klasszisokkal jobb, mint a barbár könnyű lovasság. Kis túlzással még a kataphrakt lovasság ellen is győzhet!
Trák zsoldosok: Az olcsóbb és a drágább változatot is egyaránt érdemes felvenni, jó kiegészítő csatagyalogság lehet. Kelet felé hódítva találkozhatunk vele.
Illír zsoldosok: Egyszerű dárdahajító egység Losovicénél és Pannoniában találkozhatunk vele elsőként. Korlátozottan alkalmas csatagyalogságnak is.
Görög zsoldos hoplita: Szkíta földön esetleg előfordulhat. Jobban páncélozott ez által a nyíltüzet jobban bírja, mint a saját falanxunk. Létszám kiegészítésnek teljesen megfelelő.
Szkíta Zsoldos Lovas íjász: Értelemszerű hol találkozunk vele. Saját lovas íjászunk nincs így én ajánlom a felvételét.
Lord Gergely

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 456 vendég böngészi