RTW - Karthágói egységek leírása

 

Tanácsok Karthágóhoz és általános megállapítások a Karthágói egységek elemzésén keresztül. Az alább leírtak a Romte Total War alap verziójában érvényesek elsősorban.
Gyalogosok:
Paraszt: A paraszt elsősorban három dologra, jó:
1) népesség áttelepítése egyik városból a másikba Pl.: egyiptomból körönként 3-4 parasztot hoztam szeleukidákkal a többi városomba ahol feloszlattam őket így gyorsítva a fejlődést.
2) ha valahol hirtelen és olcsón rendet kell tenni. Pl: veszel egy várost valahol messze és éppen nincs se zsoldos a környéken és senki sem éri el még abban a körben, teendő: a gyártó listát fel kell tölteni paraszttal, mert mindegyik után azonnal levonja a népességet,kevesebb ember=nagyobb rend.
3) Golyófogónak. Hogy az ellenség nyila őt találja el az értékesebb katonák helyett, erre viszont különösen alkalmas, mert horda alakzatban van, és ha ezt „laza” formációba állítjuk, akkor eltart egy darabig, amíg az ellenség felőrli őket. Ezen kívül alkalmas lehet nagyobb főtereknél arra, hogy a támadó lovasok először beléjük csapódva lendületet veszítsenek és a főtéren álló normális gyalogság vagy lovasság felvegye velük a harcot.
Városi milícia: Arra alkalmas, ami a neve is, városokban őrködni. Harcolni a parasztnál már egy klasszissal jobban tud, de igazi katonák fent tartására csak rövid vagy nagyon rövid ideig alkalmas. Városi harcokban viszont nagy tömegben némi támogatással már használható, de csak, mint védekező egység és csak kisebb létszámú seregek ellen. Nyílt színi csatában még feláldozható, mint fárasztó csapat, vagyis a fő arcvonal elé állunk vele és az ellenség először velük harcol addig is fogyasztjuk távolsági fegyverekkel és harcközben legalább fárad, ha a tábornok is aránylag közel van, előfordulhat, hogy egészen tűrhető ideig kitartanak. És tízévente egyszer még csodát tenni is képes lehet, vagyis hogy meg futasson egy hastati centuriát.
Ibériai gyalogos: A játék korai szakaszában ezek a „dicső” harcosok alkotják Karthágó hadseregének meglehetősen változó szilárdságú gerincét. Ez az első katona típus, ami már kiállhat nyílt csatákban is az ellenséggel, de azért nem árt meggondolni hogyan, teszi ezt. Római ellenfelei ugyanis a hastati esetében érezhető, a principes esetében pedig magabiztos fölénnyel rendelkeznek vele szemben, morál és „statok” terén. Szerencsére ez a fölény csak akkor érvényesül, hogy ha az ütközetet becsületesen akarjuk megvívni. Vagyis minden különösebb taktika nélkül egymásnak esünk, és a rómaiak lemészárolnak minket.  
Ibériai gyalogosokat vezetve mindig kell adni nekik egy kis pluszt, terepben, pihentségben, létszámban, manőverezésben, vagy amiben csak lehet, ki kell pótolni a képességeinek hiányosságait, ha győzni, akarunk. Összefoglalva tehát arra lehet igazán használni, hogy lekösse az ellenséges gyalogságot, míg a lovasság vagy jobb katonák átkarolnak, vagy más módon győznek, önmaga csak létszám fölénnyel és ennek ügyes kihasználásával tud győzni.
Eleinte 7-8 a Líbiai lándzsás megjelenése után 4-5 egység kell belőle egy seregbe.
Libiai lándzsás: Ez egy lovasság elhárító gyalogos, falanxot nem tud, ezért nem a legjobb. A nehéz lovasság rohamait nehezen viseli. Karthágó helyzetéből adódóan viszont első sorban, mint csatagyalogság kell majd szerepelnie. Nos, ezen a fronton is hagy némi kívánni valót maga után, ami érhető, hiszen nem ez az elsődleges rendeltetése. De a hastatival már elbír, a principes ellen pedig elegendő ideig kitart. A triarri jobb nála, de nem sokkal. A veszteségei rómaiak ellenében már jóval kisebbek, mint az Ibériai gyalogosnak. Támadni nem igazán jó, védekezni kell vele és az ekkora már tapasztalati szintjük miatt megizmosodott Ibériai gyalogosokkal át karolni. A morálja már viszonylag jónak mondható a tömeges vérfürdőket már jobban és tovább bírja, mint az Ibériai, de megnyerni őket a lovasság támogatása nélkül nehezen nyeri. Amint elérhető legalább 6-8 egység legyen belőle egy seregben és fokozatosan váltsa fel az Ibériait.
Pun gyalogos: Falanx gyalogság, de annak fegyelmezetlen, rendezetlen. Igazi falanxokkal bajosan veheti fel a harcot, de a rómaiak rohamait jól bírja, falanxként elsősorban derékhadnak való. Az elefánt támadások már képesek lehetnek át törni a sorait, mert az alap formációja nem elég mély és a lándzsái is rövidek. Közepes időn belül képezhetővé válik, de a meghódított városokban általában nem képezhető. 2-4 jó, ha van belőle.
Szent Csapat: Na, végre egy normális, önállóan is komoly harcértékkel bíró katona. Képes falanxba állni melyben felveheti a versenyt az igazi falanxokkal is, és esélye van olyan klasszisok ellen is, mint a szeleukida ezüst pajzsosok, vagy a spártaiak. Falanxon kívül, kardal harcolva is megállja a helyét, könnyedén őrli fel a hastati és principes osztagokat és a triarrik sem okoznak neki gondot. A méltó római ellenfelei csak a Mariusi reformok után jelennek/jelennének meg, de ekkorra már úgyis ki vannak irtva.  Legnagyobb hátránya hogy 2 kör kiképezni, és hogy a legnagyobb Baal templom kell hozzá így viszonylag későn jelenik meg így a pótlása is bajos. Ezért vigyázzunk rá. Legyen belőle a seregben minél több, de ügyeljünk arra, hogy legyenek olyan egységek is, amiket könnyebb pótolni.
Távolsági egységek:
Lándzsahajító/ előcsatározó: Rövid lő távú távolsági egység. Golyófogónak, fárasztó csapatnak, és ostromnál felőrlőnek használható igazán jól. A golyófogó nem igényel részletezést. A fárasztó csapat itt vagy úgy értendő, ahogyan a városi milíciánál is vagy sebességét használva rávesszük az ellenséges gyalogosokat az üldözésre és a futásban fárasztjuk őket, vagy forgatjuk őket úgy hogy a lovasságunk vagy csatagyalogságunk hátba támadhassa őket. A felőrlő szerep azon múlik, hogy támadunk vagy védekezünk védekezésnél csak annyi, hogy felállunk, vele mondjuk a kapu toronyba és eldobunk vele minél több dárdát. A támadásnál az ellenség főtért védő osztaga ellen vethetjük be olyan módon hogy ügyelve hogy egyetlen katona se lépjen a zászlókon belülre, leparkolunk velük a főtér mellé lehetőleg úgy, hogy hátulról vagy oldalról legyünk az ellenségnek és eldobáljuk az összes lándzsánkat. Az ellenség csak a legritkább esetben rendelkezik elegendő értelemmel a kitámadáshoz. Modokban ez a trükk nem vagy csak ritkán működik! 
A seregbe opcionálisan tehető.
Parittyás: Tulajdonképpen a nagyobb lő távon és lőszerkészleten kívül ugyanaz, mint a lándzsahajító és ugyan arra és kb. ugyanúgy használható. 1-3 egység nem árthat.
Lovasság:
Kerek pajzsú lovas (Round shield calvary): Külsőre is és képességeiben is egy lóra ültetett Ibériai gyalogos. Gyakorlatilag semmire sem használható a menekülő ellenség üldözésén és védtelen távolsági egységek levadászásán kívül, bármilyen más feladatot csak jelentős veszteségek ellenében tud megoldani. Viszont olcsó és egy ideig csak ez van, szóval jó sok kell belőle 6-8 egység. Közelharcban gyakorlatilag csak a könnyű lovas íjászok múlják alul ezért más lovasság ellen is meg kell gondolni bevetését. A védtelen távolsági egységek levadászását pedig zsoldos peltasztészek, íllir zsoldosok és nehéz peltasztészek (a görögöknél) esetében szintén meg kell gondolni, mert ez a három egység már konyít valamicskét a közel harchoz is.
Hosszú pajzsos lovas (Long shield calvary): Ez a lovas az alap Rome Total War talán legjobb csak közelharcra használható könnyű lovasa ezt kétségek nélkül kimerem jelenteni. Gyakorlatilag bármilyen feladatot rá lehet bízni. 2v1 es küzdelemben ki állhat a legnehezebb lovasság ellen is és azt megveri vagy nagyon komoly veszteségeket okoz neki. A morálja jó, a rohama jó, gyors, jól manőverezhető. Lesznek veszteségei, mert mégis csak könnyű lovas, de magabiztos fölényben van az Equitesel és a barbár könnyű lovassal és a legtöbb könnyű lovassággal szemben. Az átkarolás és a manőverezés fő eszköze Karthágónál, csatadöntő egység. Ezért amint elérhető rögtön képezni kell belőle. 6 egység ideális belőle egy seregben.
Lovas Szent csapat: Elit, bármi ellen nyugodtan bevethető nehéz lovasság. Egyedül a felállt falanxot érdemes vele kerülni, de egyébként 2-3 egység együtt még Elefántok ellen is hatékony. Ezt is két kör kiképezni és magas szintű istálló kell hozzá. 2-4 egység kellhet belőle.
Tábornoki lovasság: A játék elején gyakorlatilag az egyetlen erős és megbízható egység Karthágóban a Hosszú pajzsos lovas megjelenéséig a testőrség a leghasznosabb egységed, vigyázni értelemszerűen kell rá, de pótlása automatikus.
Elefánt: Jó, ha van, de nehéz pótolni és igazából vigyázni kell, mikor használja az ember. A tüzes nyilakat és a nagy vérfürdőkkel járó, sokkhatásokat nem bírja és pánikba esik. Lendületből kell lehetőleg dombról neki ereszteni az ellenséges gyalogságnak, amit szétszór, és remélhetőleg pánikba ejti. Ha ez nem sikerül, akkor ki kell vonni a harcból és újra kell vele rohamozni, ha leáll harcolni annak könnyen veszteség illetve pánik lehet a vége. Ha mégis muszáj, akkor kapjon azonnal, de legalábbis minél előbb valamilyen támogatást, gyalogság vagy lovasság mindegy, de valamivel siessünk a segítségére.
Harci Elefánt (War Elephant): Kb., mint az előző csak nagyobb, íjászokkal van ellátva és talán kevésbé hajlamos a pánikra. Nyugodtan használható támogatásra rohamozni, ha lehet, ezzel se rohamozzunk, csak ha muszáj, inkább csak támogasson lövöldözéssel.
Páncélozott Elefánt: Ezzel bizonyos tapasztalati szint után, amit lehetőleg íjászkodással szedjen, össze már viszonylag bártan lehet rohamozni. A harmadik bronz sáv környékén már nehezebben esnek pánikba és a páncélja miatt bírja is a kiképzést. Rohamnál itt is fontos, hogy legyen ideje vagy dombja lendültet szerezni és akkor apokaliptikus pusztításra is képes lehet. Ez egyébként minden elefántra igaz. Mint ahogy az is hogy 2 kör kiképezni őket és drágák, ami nem biztos, hogy arányban áll az ingadozó értékükkel, de azért 1-2-t érdemes tartani valamelyik elefánt típusból. A pánikba esett elefánt ellen úgy lehet – tapasztalatom szerint – védekezni, hogy saját gyalogságot lehetőleg falanxot felállítunk kicsit széthúzva és az elefántok ebbe nem szívesen mennek bele.
Ostromfegyverek: Karthágónak van Onagere és Nehéz Onagere. A kettő ugyanaz, talán a nehéz messzebbre lő ill nagyobbat sebez. Ostromokhoz nagyon hasznosak, nyílt csatában magaslaton a falanx mögött –mire ezek gyárthatóak lesznek, addigra már úgyis van falanx – minél közelebb hozzájuk kell elhelyezni, így elkerülhető hogy egy rövidre sikerült lövés saját erőkbe csapódjon. A nyílt csatában saját belátás szerint válasszunk a tüzes vagy a sima lövedék között előbbi többet öl, de pontatlanabb és hosszabb az újra töltés a másik pontosabb, de csak 1-2-3 embert visz magával.
Zsoldosok: Mint a valóságban is a Karhágói hadsereg a Rome Total Warban is igényli a zsoldosokat. Majdnem általános szabály, hogy ha fel tudsz venni valami zsoldost az úgyis jobb, lesz, mint az Ibériai tehát vedd fel. A Karthágói hadsereg a játék során elsősorban a következő zsoldosokkal fog találkozni:
Görög zsoldos hoplita: A játék elején életbe vágóan fontos hogy legyen egy biztos pont a seregben, ami körül az Ibéraiak ügyetlenkedhetnek, tehát érdemes felvenni.
Zsoldos Peltasztész: Kellemes kiegészítő egység és jobb, mint a saját megfelelő, érdemes felvenni. Az Ibériai gyalogos gyengeségei miatt előfordulhat, hogy ezt is csatagyalogságként kell alkalmaznunk, amire korlátozottan alkalmas is.
„Spanyol” Zsoldos: Pontosan olyan csatagyalogság amilyen az Ibériainak is lennie kéne, de mivel az gyenge ezért érdemes ezt felvenni helyette.
Baleári parittyás: Jobb, mint a saját, de az ára is durvább, opcionálisan felvehető.
Numídiai Lovas: Fürge sokoldalú, csalogató, zaklató lovasság, Nagyon jól kiegészítik egymást a Hosszú pajzsos lovassal. Kifejezetten ajánlott felvenni.
Szamnita lándzsás: Az itáliai harcszíntéren találkozunk vele mivel gyakori, hogy nincs megfelelő barakk minden városban a Líbiai pótlásához ezért mivel nagyjából megegyező harcértékkel bírnak jó kiegészítő.
Zsoldos hadicsapat: Barbár gyalogság, semmi különös, de többen vannak, mint az Ibériaiak és bizonyos szempontból jobbak, ha nincs más jó ez is.
Zsoldos Barbár könnyű lovasság: hasznos kiegészítő, ha nincs elég Hosszú pajzsos lovas, ha pedig csak Kerek pajzsú lovasunk van muszáj fel venni, mert annál még ez is jobb.
Zsoldos elefánt: Ha jól emlékszem csak egy idő után elérhető és akkor is csak120 évente egyszer, van saját jobb azt használni.
Lord Gergely

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 352 vendég böngészi