RTW - Párthus egységek leírása

 

Tanácsok a Pártusokhoz és általános megállapítások a Pártus egységek elemzésén keresztül.
A következők ismét elsősorban a Rome Total War gyári verziójában érvényesek elsősorban
Gyalogság: 
Paraszt: „Paraszt: A paraszt elsősorban három dologra, jó:
1) népesség áttelepítése egyik városból a másikba
2) ha valahol hirtelen és olcsón rendet kell tenni, akkor a népesség csökkentéséhez a legjobb eszköz
3) Golyófogónak. Hogy az ellenség nyila őt találja el az értékesebb katonák helyett, erre viszont különösen alkalmas, mert horda alakzatban van, és ha ezt „laza” formációba állítjuk, akkor eltart egy darabig, amíg az ellenség felőrli őket.”
Keleti gyalogos: Milíciának használható, továbbá ultra könnyű lovasság és saját megfelelői ellenében harcolhat hatékonyan. Ezen kívül tömegnövelésre, golyófogásra és pénz pazarlásra használható.
Hegyi emberek (Hillmen): Az előzőnél egy fokkal jobb egység. Elméletileg ez a Pártusok elsőszámú „csatagyalogsága” de mivel iszonyatosan gyenge így képtelen betölteni a szerepét. Rajta ütéshez jó képességei vannak. 3 ezüst sávtól (ha valahogy sikerül megszerezni) már használható gyalogságnak mondható. 3-4 egység kellhet egy seregbe, mert könnyű pótolni és valamit ott lehet hagyni az elfoglalt városokban.
Távolsági egységek:
Parittyás: A keleti népek ellenében használható egység. Amíg nincs, íjász addig 2-3 elférhet egy seregben. De csak akkor, ha épp nincs elég lovas íjászunk vagy mindenáron gyalogos egységeket akarunk használni. Egyébként felőrlésre, fárasztásra, kimanőverezésre lehet használni.
Íjász: Átlagos íjász értékekkel rendelkezik. Jól jöhet zsoldos gyalogság mellé. Lovas íjászok ellen, elefántok ellen tüzes nyíllal, szekerek kilövésére stb. Főleg az utóbbi funkciói miatt lehet rá szükség. Egyiptom és a Szeleukidák ellen. 2-4 egység bőven elég egy seregbe, városokban viszont ajánlott tartani 1-2-t.
Lovasság:
Lovas íjász: Olcsó tesco gazdaságos lovas íjász. Alapból gyenge, mint a harmat, de mivel a kezdeti ellenfeleinek is hasonlóak a képességei ezért megállja a helyét és akár az arany és ezüst sávokat is elérheti. Akkor pedig már ez is elég jó egység lesz. Használható, kimanőverezésre, csalinak, felőrlésre, más lovas íjászok ellen, üldözésre, hátba támadásra. Közel harcot csak akkor vállaljon, ha az elkerülhetetlen. Eleinte 6-8 egység is kellhet belőle, később váltsa le a perzsa lovas.
Perzsa lovas: Egy kifejezetten jó lovas íjász egység már némi páncélzata is van így akár közel harccal is kísérletezhet, de azért csak óvatosan. Használható, kimanőverezésre, csalinak, felőrlésre, más lovas íjászok ellen, üldözésre, hátba támadásra. 4-6 egység kellhet egy seregbe.
Kataphrakták: Ez a lovas egység a Pártus hadsereg gerince és a leghasználhatóbb egysége. Amint elérhető annyit kell rakni a seregekbe ahányat csak, bírsz! Ez a lovas mehet minden ellen, egyedül a falanxok szemből való rohamozását kell meg gondolni, de még ezt is csak erősebb falanxok esetében. Elefánt ellen 2-3 vs 1ben már mehet nyugodtan. A páncélzata miatt a szekereket is jól tűri. Egyedül a Pretoriánus lovasság ellen lehet komolyabb gondja. De mire az megjelenne remélhetőleg Róma már csak történelem. Hátránya hogy két kör kiképezni.
Tevés Kataphrakták: Érdekes egység. Mindenre használható, amire a lovas változat, de nehezebb pótolni, mert teve nincs mindenhol, és lassabb. Seregbe opcionálisan rakható. Két kör kiképezni.
Harci Elefánt: „Jó, ha van, de nehéz pótolni és igazából vigyázni kell, mikor használja az ember. A tüzes nyilakat és a nagy vérfürdőkkel járó, sokkhatásokat nem bírja és pánikba esik. Lendületből kell lehetőleg dombról neki ereszteni az ellenséges gyalogságnak, amit szétszór, és remélhetőleg pánikba ejti. Ha ez nem sikerül, akkor ki kell vonni a harcból és újra kell vele rohamozni, ha leáll harcolni annak könnyen veszteség illetve pánik lehet a vége. Ha mégis muszáj, akkor kapjon azonnal, de legalábbis minél előbb valamilyen támogatást, gyalogság vagy lovasság mindegy, de valamivel siessünk a segítségére.” „Nyugodtan használható támogatásra rohamozni, ha lehet, ezzel se rohamozzunk, csak ha muszáj, inkább csak támogasson lövöldözéssel.” (Karhágóból idézve). A fentiek annyiban módosulnak a Pártusoknál, hogy itt muszáj használni a gyalogság végzetes gyengesége miatt! Két kör kiképezni.
Ostromfegyverek: A Pártusoknak van Onagere és itt véget is ér a lista. Ostromokhoz nagyon hasznosak, nyílt csatában magaslaton a gyalogság mögött, minél közelebb hozzájuk kell elhelyezni, így elkerülhető hogy egy rövidre sikerült lövés saját erőkbe csapódjon. A nyílt csatában saját belátás szerint válasszunk a tüzes vagy a sima lövedék között előbbi többet öl de pontatlanabb és hosszabb az újra töltés a másik pontosabb de csak 1-2-3 embert visz magával. Ezen kívül elefánt elhárításra is jó lehet. A Pártusokkal működő stratégia lehet, hogy egy rakás kataphraktához és lovas íjász hoz hozzá csapunk néhány onagert és így nyomulunk.
Zsoldosok:
Arab lovasság: Kellemes ultra könnyű lovasság, hátba támadásra üldözésre. Eleinte nagyon jól jöhet a lovas íjászok védelmére, üldözésére, később a kataphrakták kiegészítésre lehet jó.
Beduin tevések: Aránylag erős egység, hátba támadásra keleti gyalogság rohamozására, szekerek ellen jól használható.
Beduin tevés íjászok: Ellenséges gyalogság felőrlésére, kimanőverezésére, csalinak vagy szekerek, lovas íjászok kilövésére használható.
Keleti zsoldosok: Ugyan olyan katasztrófa, mint a saját, ugyan arra használható. Helyőrségnek, létszám kiegészítésnek jó.
Bármilyen egyéb zsoldos gyalogság: Érdemes felvenni főleg a hoplitákat mert sokkal jobbak, mint a saját gyalogságunk. Még a Zsoldos Peltasztészt is nyugodtan ide lehet érteni az Illír zsoldossal együtt.

Lord Gergely

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 251 vendég böngészi