NTW -Multi tippek

 

A „tojáshéjas” zöldfülűek számára tisztázni kell néhány alap dolgot. A TW-játékok alapvetően a kő-papír-olló elven működnek. Vagyis minden egységfajtáról tudni kell, mi a leghatékonyabb ellenszere. Az NTW-ben alapvetően három egységfajta közül választhatunk: gyalogság, lovasság és tüzérség. A legtöbb multi csatában szerencsés, ha mindhárom haderőnem szerepel összeválogatott hadseregünkben. Elárulom, hogy személy szerint az utóbbi időben mivel állok fel.
Gyalogság: 4 voltiguers (ezek a mesterlövészek felderítők alapvetően, és az ún. könnyűgyalogsághoz tartoznak, a sorgyalogságnál nagyobb tűzerővel és kisebb közelharc értékkel rendelkeznek), 3 line infantry (a sorgyalogság a haderő törzsét alkotja), 1 old guard (elit muskétás sorgyalogsági egység, Napóleon veterán katonái, magas harcértékkel), 1 young guard (kicsit gyengébbek mint az old guard, de erősebbek mint a sima sorgyalogosok), 1 guard seaman (kitűnő elitgyalogos egység); lovasság: 3 egység elit nehézlovas (simán legyűrik a könnyűlovasságot); tüzérség: 3 egység howitzer (az átlagnál nagyobb a francia howitzerek lőpontossága, robbanó lövedéket használnak). A taktika nem egyszerű az NTW-ben. Mondhatni csatától, ellenféltől függ, mikor mit kell tenni. A legfontosabb azonban a türelem. A kapkodás ugyanis szinte csak vereséghez vezethet. Mielőtt elkezdjük a csatát, rendezzük az egységek hadrendjét. Ez megszokás és ízlés kérdése, de a terepviszonyoktól is függ. Én a „pyramids” pályán szoktam hostolni, ez amolyan dimbes-dombos sivatagi pálya, a háttérben a piramisokkal. Nos, első lépésben két sorba húzva, egyvonalba felállítom a sorgyalogságot. Aztán eléjük a voltiguerek kerülnek. Mögéjük két sorba húzva (nem gyémánt alakzatban) a nehézlovasság, végül előre közvetlenül a könnyűgyalogság elé kerülnek a howitzerek, egymástól nagyjából egyforma távolságra.
Elkezdődik a csata. Első lépésben megnézem, az ellenfélnek milyen egységei vannak. Például van-e tüzérsége, ha igen milyen fajta, és mennyi. A lovassága (ha van) nehézlovasság-e. A riflemanek nem látszanak, csak mozgás közben. Először megpróbálok kicsit várni, hogy kipuhatoljam, milyen taktikát követ az ellenfél, illetve, hogy közelebb csaljam. Ha már közelebb jött, és nem vigyáz eléggé az ágyúira, lovassági rohamot indítok némi gyalogsági támogatással. Ha sikerült kiiktatni az ellen tüzérségét, már félig megnyertük a csatát. Természetesen több féle verzió lehetséges itt is, most csak a leggyakoribbat írom le.
Szóval, ha már nincs a túloldalon tüzérség, általában rusholni szoktak, vagyis általános és gyors támadással akarnak lerohanni, hogy az ágyúim minél kevesebb kárt tegyenek a hadseregükben. Figyelem, az egységek hamar fáradnak, különösen, ha sokat rohangálnak, s ekkor a harcértékük jelentősen lecsökken. Erre figyelni kell. Mikor közelít az ellenfél, a howitzerekkel igyekezzünk először a lovasságát kiiktatni, mert veszélyesek és jó célpontot is adnak. Ha már nem nagyon van lovassága sem, akkor pedig a sorgyalogságot vegyük célba, mert tömött soraikban jóval nagyobb pusztítást végezhetünk, mintha az elöl masírozó könnyű gyalogságot vennénk célba. Ha közelharcra kerül a sor, igyekezzünk védeni a tüzérségünket – nagy harcértéket képviselnek, de „legénységük” könnyen kiiktatható. Summa summarum, itt már lassan vége is a csatának. Mikor az ellenfél összes egysége megfutamodik, győztünk.

Filo

 

 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 321 vendég böngészi