Britannia, az északi veszedelem

Elhelyezkedése:
Rendkívül jó helyzetből indulhatsz e nép választásával. Kezdő területeidnek többsége a biztonságos Britanniában helyezkedik el, illetve még egy rebellis birtok, Tara falva van közeledben, ami minden diplomáciai galiba nélkül a tied lehet, szóval érdemes már a legelején Cynfawr nevű családtagoddal elfoglalni. Az egyetlen érintkezésed az európai hadszíntérrel Samorobriva falva. Általánosan elmondható, hogy ide kell összpontosítanod támadóerőidet.

Hadseregszervezet:
Hasonlít a gallokhoz, hiszen erőinek irányvonala a már megszokott Warband – Swordsmen – Chosen Swordsmen. Ami eltér, hogy lovassága és íjászai nincsenek népednek, mely hiányosságát táv- és közelharcos szekerekkel, melyek a kovácsműhelyek felépítése után képezhetőek, és fanatikus kiegészítő hadtesttel próbálja kompenzálni.

Kezdeti tanácsok:
- Rögtön kezdéskor ajánlatos leszerelni megfelelő mennyiségű katonát Samorobriva körzetében, hogy falvad elérve a 2000-res létszámot, magasabb szintre fejlődhessen.
- Én, mikor elindítottam az építést, kétegységnyi Warbandot is képeztem mellette.
- Az alapvető építkezési koncepcióm Britanniában: Farm, Kereskedőház, bánya Devában
- Samorobrivában: Főépület, Temple of Andrasta (a két Warband után 3 Woad Warrior képzése), Sacred Grove (2 Head Hurlers képzése), és ezután a hátországi koncepció itt is átvehető.

Templomrendszer:
A britek rendkívül jól eltalált három fajtával rendelkeznek:
- Brigantia temploma: Egészség bonuszt ad, ami akár fontos is lehet a gyorsabb populáció növekedésének elérésében, de fontosabb, hogy itt képezhetünk Druidákat (Londíniumban szenteltem ezen Istennek templomot).
- Britannia temploma: Kereskedelmi pluszjövedelmet szolgáltat, ez mindig jól jön (nálam Deva, Eburacum és Tara rendelkezik az elején ezzel).
- Andrasta temploma: Kifejlesztve 2 Tp-t ad, illetve hármat a fanatikus egységeknek (az elsőt Samorobrivában építtettem).

Kezdeti terjeszkedés:
Az én ajánlatom Germánia, minél hamarabb, akár zsoldosokkal is. Elfoglalni ebben a sorrendben tettem: Trier, Batavodurum, Bordesholm, Damme és Mogontiacum. Itt ajánlatos lebontani a germán istenek templomait és Andrastának kedvezni. Az európai falvaid védelmét a következőképpen célszerű megoldani:
- Town: 2 egység Warband, 3-5 egység Woad Warrior,
- Large Town: 2 Warband, 3 Woad Warrior, 2 Head Hurlers, esetleg 2 Light Chariots
Ez a koncepció eddig nekem mindent megfogott, illetve Germánia ekkora területveszteség után már számomra nem jelentett komoly fenyegetést.

Családtagkezelés:
Gondolom sokaknak nehézséget jelent családtagjait fejleszteni. Nos, én is így vagyok ezzel. A britek egy rendkívül jó lehetőségekkel megáldott nép. Minden családtagnak vannak tulajdonságai (Traits) és kísérői (maximum nyolc, Retinue). Ezek befolyásolják a három alapvető fejlettséget: Command (tábornoki képesség, csillaggal jelölik), Management (gazdaságvezetési képesség, fehér oszlop) és Influence (befolyás, hatás a népre illetve meghatározó az öröklésben, zöld koszorú).

Tulajdonságok képzése:
- Faction Heir (+1 influence): Kinevezéssel, vagy örökléssel
- Faction Leader (+1 command, +2 influence): Örökléssel
- Legendary Commander (+5 command): Sok csata megnyerésével
- Warlord (+3 command): Sok csata megnyerésével, miután Legendary Commander lett
- Conquering Hero (+6 influence): Sok csata megnyerésével
- Utterly Pragmatic (-1 influence, +2 management): Azt hiszem Andrasta temploma biztosítja egy idő után
- Austhete (+3 management): Ha sokszor visszaveri a támadásokat
- Master of Assassins (+1 influence): Ha sokszor és sikeresen használod orvgyilkosaidat és csak frakciód vezetője rendelkezhet ezzel
Ennyit tudok egyelőre fejleszteni, bár nem biztos, hogy tényleg ez a pontos kialakulási indokuk! De ha családfőről van szó, akkor már 9 command, 5 management és 8 influence jelzi, hogy megérte foglalkozni ezzel. Általában családom 8-12 tagjából kb. 2-3-ra tudok így figyelni, de még így is becsúszik néha egy Drunkard tulajdonság (-1 command, -1 management, -1 influence).
A másik pluszértékeket adó dolog a kísérő, melyből nyolc darab lehet családtagonként. Ez jóval egyszerűbb feladat, csak a megfelelő helyekre kell beültetni családtagjaidat és egy idő után mindent megkapsz és ezeket a módosítókat a kiválasztott emberbe kell halmozni.

Kísérők:
- Civilized Slave (+1 management): High King’s Hall biztosítja (Minor City főépület)
- Priestess of Brigantia (+1 management): Sacred Grove of Brigantia már biztosítja
- Druid (+1 influence): Sacred Grove of Brigantia felépülésekor azonnal megkapja a templomot éppíttető családtag
- Wise Man (+1 management): Csak és kizárólag a Shrine of Britannia biztosítja!!!
- Priestess of Britannia (+1 management): Sacred Grove of Britannia már biztosítja
- Bard (+1 influence): Belenusnál kezdettől fogva van, nem tudom, honnan lehet máshonnan szerezni.
- Priest of Andrasta (+1 command): Sacred Grove of Andrasta már biztosítja
Nyolcadiknak, pedig azt rakhatsz be, amit jónak látsz, mert már így elérted a 10 command, 9 management, 10 influence értékeket, így tökéletesítheted embereid. Én Sennianussal kezdtem meg a családtökéletesítést, és nagyon jól sikerült volna, ha nem húzom-halasztom ezt a germán háborút, mert csöppet megöregedett, mire kész lett, de a kísérőket már nem tudtam átadni neki, mert útközben elhalálozott.

További diplomácia/terjeszkedés:
Mint említettem, a galloknak nem ajánlottam nekiugrást, ellenük az elején még passzív, defenzív stratégiát ajánlok, ugyanis előszeretettel építenek Abnobának templomot, ami +3 Missile Upgrade-ot jelent a legmagasabb szinten. Kémekkel figyeltesd déli szomszédod templomépítkezéseit, és tarts meg egy elfoglalt városban egy ilyen templomot, hogy Light Chariotjaid még erősebbek legyenek. Fő támadóerőidet itt fejlesztheted tovább, így egy 14-es lövés? szekér, Andrasta templomból (2 Tp) fejlesztve, Abnobában továbbfejlesztve 19-es lövésű, ahol vedd alapul, hogy az egyik legjobbnak számító Forester Warband is csak 21-es sebzésű (Epona 3 Tp, Abnoba 3 Missile upgrade). És szekereidnek is van olyan hatótávja, mint a gall „erdészeknek”, ráadásul, ha ellőtte nyilait, akkor eredményesen megbonthatja ellenségeid (még a falanx tömör) sorait is fanatikus harcosaid előtt és már csak mészárolnod kell!
És ahogy Robertus élelmesen meglátta, Róma fémbe burkolt katonái sem állhatnak meg a britek előtt, akik ellen Druidákat és kisebb mértékben még talán harci kutyákat érdemes bevetni.

Gall terjeszkedés és gazdasági átállás:
Tehát a következő állomás a gallok hazája. Alesia, Condate Redonum, Lemonum, Narbo Martius, Osca (itt találkoztam először rómaiakkal), majd Lugdunum és Massilia elfoglalása után Andrasta templomaira csak Osca, Massilia, Mogontiacum és Damme városokban lesz szükséged, a többi helyen (kivéve az Abnobát) Britanniának szentelj templomokat magasabb jövedelem érdekében. Ekkor érdemes átszervezni a védelmi vonalaid őrzőit, fővárosnak Samorobrivát, vagy Alesiát érdemes kinevezni. De már mindenképpen be kell vezetni fő fegyvernemként a Chosen Swordsmeneket, nélkülük már nehezebben boldogul az ember ilyenkor (meg hát ezek a kedvenc egységeim). Jelzem én Very hard Campaign/Medium Battle nehézségen próbáltam, ami fejlett egységeket jelent ellenfeleimnél. Persze az utak mellé őrposztokat emeltem családtagjaimmal, hogy minden kereskedelmi útvonalam látható legyen, illetve 2-3 gyorshadtestet létesítettem az állandóan problémás rebellisek ellen. Ez a procedúra rettentő sokáig tartott, de megérte. Ajánlom mindenki figyelmébe, ugyanis a morál- és jövedelemrontó Devastation ikon pont azt jelzi a Settlement Detail lapon, hogy garázdálkodnak területeiden, amelyet minél hamarabb érdemes leverni, különben értékes jövedelemtől, vagy radikális esetben egész várostól eshetsz el az idők folyamán. Gyorshadtestnek a viszonylag olcsó fenntartású íjász-szekereket ajánlom. Ez az én verzióm.

Távlat:
- Természetesen, ha valakinek még mindig pénzügyi gondjai lennének, akkor Hispánia bányáit ajánlom, az onnan befolyó jövedelem igen jelentős.
- Egyiptomot persze a Britekkel is be lehet próbálni (én még itt nem járok).

Zuiop
 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 454 vendég böngészi