Medieval 2 - moddolás (3)

Modoljuk! 3. - Új régió létrehozása
1. Először is, a módosításokhoz szükséged lesz egy programra, amivel a TGA kiterjesztésű fájlokat szerkeszteni tudod. Ha nem akarsz hatalmas pénzeket fektetni a Photoshop és egyéb profi képszerkesztő programokba, akkor is van megoldás. Képszerkesztőnek a Microsoft Paint is megteszi, már csak egy TGA konverter kell. Erre a célra tökéletesen megfelel az IrfanView nevű ingyenes program, amit az előbb megadott linkről tölthetsz le.
2. Ezek után, be kell szerezned a imperial_campaign_regions_and_settlement_names.txt nevű fájlt, amit a játék alapállapotban egy .pak fájlban tárol. A további módosítások érdekében érdemes beszerezni az új patchben megtalálható ún. Unpackert is. Segítségével lehetőség nyílik az alapjáték .pak fájlainak kitömörítésére. Az egyszerűség kedvéért külön is letöltheted a fent megadott linkről.
3. A modot én a modswitch eljárás segítségével fogom kezelni, ennek használatáról az Első Modoljunk! Epizódban olvashattál.
Amennyiben rendelkezésedre áll egy TGA kezelésére képes képszerkesztő, a következő lépést kihagyhatod, ill. egyszerűen csak nyisd meg a fájlt!
4. Nyisd meg a data/world/maps/base/ mappában található map_regions.tga nevű fájlt az IrfanView segítségével, és mentsd .BMP formátumba, hogy aPaint kezelni tudja. Ez után természetesen nyisd meg az új map_regions.bmp fájlt Painttel.
5. Láthatod, hogy a térkép különböző színű területekből, régiókból áll, és mindegyik tartalmaz egy fekete pontot, sőt némelyikben egy fehér színű is látható. A színek fognak a későbbiekben a területeke azonosítására szolgálni, tehát elég fontos szerepük van. A fekete pontok a régiók fővárosainak helyét jelölik, a fehér pontok pedig opcionálisan az egyes régiók kikötőit.
Fontos:
- minden régiónak rendelkeznie kell egy, de csakis egy várossal
- a régióknak mindig konvexeknek kell lenniük
- a régiók nem lóghatnak óceáni területekre
- minden régiónak egyedi színűnek kell lennie
- minden régió tartalmazhat maximum egy kikötőt, de ez nem kötelező
Miután a térképszerkesztés főbb tudnivalóit magunkévá tettük, el is kezdhetjük létrehozni saját, új régióinkat. Mindig figyeljünk arra, hogy minden új régió színkódját - Red,Green,Blue (RGB) értékek - közvetlen a létrehozás után jegyezzük fel, a későbbi problémák elkerülése végett.
6. Miután létrehoztuk saját régióinkat, és elhelyeztük a tartományi székhelyeket, valamint kikötőket mentsük el a térképet, majd IrfanView-val megnyitva mentsük el TGA formátumba, úgy hogy felülírjuk az eredeti map_regions.tga fájlt.
7. Mindezek után létre kell hoznunk a régióink tulajdonságait a megfelelő txt fájlokban. Elsőként nyissuk meg a data/world/maps/base/ mappában található descr_regions.txt nevű fájlt, hogy meghatározhassuk új régióink főbb tulajdonságait. A fájlt alapvető felépítését az előző részben taglaltam, a leírás alapján hozz létre egy új régiót a neked tetsző ismérvekkel (ne felejtsd el a színkódokat a térképszerkesztésnél kellett feljegyezned).
8. Most megadjuk a régiók és székhelyeik nevét. Ehhez hozzuk létre a data könyvtárban egy text mappát, majd másoljuk bele a letöltött vagy kitömörített imperial_campaign_regions_and_settlement_names.txt fájlt. Ez az állomány ún. csak olvasható módban van tárolva, ezért először szűntessük meg az írásvédettségét (ezt a szerkesztés után ne felejtsd el visszaállítani), majd nyissuk meg. Ezután határozzuk meg régióink és városaink neveit a következőképpen:
{Régió neve a text fájlokban}Régió neve a játékban
{Város neve a text fájlokban}Város neve a játékban
Fontos:
- a provinciák neve tartalmaz egy "_Province" megkülönböztető végződést a text fájlokban
- a kapcsos zárójelek között a descr_regions.txt-ben adott város ill. régiónevek állnak
- a játékban lévő elnevezések tartalmazhatnak ékezetet is
Miután elvégeztük a változtatásokat, ne felejtsük el a fájlt ismét írásvédetté tenni!
9. Nyissuk meg a data/world/maps/base/ mappában lévő descr_sounds_music_types.txt nevű fájlt, és adjuk hozzá a régióinkat a megfelelő kultúrához.
10. Nyissuk meg a data /world/maps/campaign/imperial_campaign/ mappában lévő descr_mercenaries.txt nevű fájlt, és adjuk hozzá a régióinkat a megfelelő képzési területhez.
11. Most pedig menjünk a data/world/maps/campaign/imperial_campaign/ mappába és nyissuk meg a descr_strat.txt nevű fájlt. Ezután add hozzá a régióidat a kívánt frakcióhoz, majd lásd el épületekkel, valamint töltsd fel egységekkel. (lásd a példában)
12. Ne felejtsd el törölni a data/world/maps/base/ mappában lévő map.rwm nevű fájlt.

Néhány jó tanács
Soha se feledkezz meg arról, hogy biztonsági mentést készíts a fájlokról, mappákról. A mod különböző fázisait is mentsd el különböző mappákba, így, ha hiba történik, mindig vissza tudsz térni egy nem túl régi változathoz. Érdemes a sorozat első részében ismertetett ablakos móddal élni, és a régiókat egyesével hozzáadni a térképhez. Tehát a játékot elindítod ablakos módban, lekicsinyíted, hozzá adsz egy régiót a térképhez, ismét megnyitod az MTW2 ablakát, elindítasz egy új kampányt, és megnézed működik-e. Visszalépsz a főmenübe, ablak le, új régió, ablak nagyít, új kampány, ellenőrzés stb. stb. stb. Ne felejtsd el bekapcsolni a hibakeresőt, így mindig láthatod, mely fájlokban követtél el hibát.

Egy példán keresztül
1. Megnyitom a map_regions.tga fájlt IrfanView segítégével. Az S betű lenyomásával már mentem is egy új BMP fájlba. Az így keletkezett fájlt megnyitom Paint segítségével.
2. Paintben, kétszer kattintok az alul található palettára, majd az egyéni színek definiálása opció segítségével létrehozok egy új színt (RGB: 242,220,19). Megrajzolom az új régiót, és elhelyezek egy várost a területén. Mentem a map_regions.bmp-t, majd megnyitom IrfanView segítségével és mentem map_regions.tga-ba úgy, hogy felülírja az eredeti fájlt.
3. Megnyitom a descr_regions.txt fájlt és hozzáírok a fájl végéhez egy új régiót (a tulajdonságokat Budapest régióról másoltam).
4. Létrehozok egy text könytárat a data mappán belül és elhelyezem benne az imperial_campaign_regions_and_settlement_names.txt fájlt. Eltávolítom az írásvédettségét, és hozzáfűzöm az új régióm, és városom neveit, majd elmentem. Ezután pedig visszaállítom az írásvédettségét.
5. Megnyitom a descr_sounds_music_types.txt nevű fájlt, és hozzá adom a Tesz Provincát a eastern_european zenei térséghez, a két másik magyar provincia után. (írásvédettség!)
6. Megnyitom descr_mercenaries.txt fájlt, és hozzáadom a provinciát a West Balkans térséghez, ahol pl.: Budapest is található. (írásvédettség!)
7. Megnyitom a descr_strat.txt nevű fájlt, és hozzáadom a régiót Magyarországhoz, majd ellátom még néhány épülettel. Ezután még elhelyezek néhány egységet is a városban. IrfanView segítségével lekérhetjük a koordinátákat. Csupán kattintsunk egy pontra és az ablak fejlécében, bal oldalt ki fogja írni az x és y koordinátákat. Viszont ezek nem jók a játékba. A következő művelettel tehetjük megfelelővé:
- az x-ből mindig le kell vonni egyet (x = IrfanViewX - 1)
- az y értéket az IrfanView fentről lefelé számolja, a játék pedig fordítva. Ezért a játékba való koordinátát úgy kapjuk meg, hogy kivonjuk a kép magasságából (189 px) az IrfanView által adott értéket. (y = 189 - IrfanViewY)
Így helyeztem el Kenéz kapitányt és csapatát új tartományi székhelyünkben.
8. Törlöm a map.rwm fájlt, ha létezik.

Utófirka
A Modoljunk! sorozat ezen része nagyban támaszkodik az előző, második epizódban leírtakra, így a fent említett tudás ismerete nélkül az ebben a részben adott instrukciók mind kevésnek tűnhetnek.

Róma Elismert Harcosa - 2006-12-21
 
Fórum: legfrissebb
Posted by II.Bocskai - okt.. 20, 2018 19:27
Posted by misafeco - okt.. 20, 2018 16:02
Posted by wick - okt.. 19, 2018 22:57
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Posted by misafeco - okt.. 19, 2018 18:25
Szavazás
Total War: WARHAMMER vélemény
 
ONLINE
Oldalainkat 315 vendég böngészi